Politie wil melding verdacht eigendom

De politie in IJsselland roept burgers op melding te maken van in hun ogen ‘ongebruikelijk bezit’ van andere burgers. Het kan gaan om boten, dure auto’s en grote huizen die in contrast lijken te staan met het inkomen dat iemand heeft.

Dat heeft de politie IJsselland (onder meer Zwolle, Deventer en Kampen) vandaag bekendgemaakt. De oproep maakt onderdeel uit van een groter pakket aan maatregelen waarbij vooral financieel gerechercheerd zal worden. Het korps wil ook vier mensen aannemen uit de financiële wereld, zonder politie-ervaring. „Die verven we dan wel blauw”, zegt een woordvoerder van IJsselland.

Volgens de woordvoerder wordt gemiddeld 80 tot 85 procent van de misdrijven gepleegd met een financieel motief. „Het is daarom logisch om vanuit die criminele opbrengsten te rechercheren.” Er bestaat al speciale wetgeving om criminele inkomsten af te pakken van veroordeelde criminelen (de zogenoemde Pluk-ze-wetgeving) maar volgens de woordvoerder in IJsselland wordt daarvan te weinig gebruik gemaakt.

Nu kan een burger ook al vermoedens van crimineel gedrag melden bij de politie. Met de oproep hoopt het korps IJsselland dat meer mensen dat gaan doen.

Volgens de woordvoerder zal iemand over wie een melding binnenkomt daar in eerste instantie niets van merken. „We gaan dan navraag doen bij de belastingdienst of het UWV naar iemands vermogen. Als er bijvoorbeeld sprake blijkt te zijn van een erfenis, stopt het daar.”

Nederlanders zijn over het algemeen bereid om te klikken. Het aantal meldingen bij de anonieme kliklijn Meld Misdaad Anoniem neemt toe. In de eerste zes maanden van dit jaar kwamen er ruim 6.800 serieuze meldingen binnen. Dat is ruim vijfhonderd meer dan in de eerste helft van 2008. Deze meldlijn, die van start is gegaan in september 2002, is specifiek bedoeld voor het geven van informatie over zware misdrijven, niet voor het melden van bijvoorbeeld uitkeringsfraude of illegale onderhuur. Sommige gemeenten hebben voor die gevallen lokale kliklijnen. Bij de start van Meld Misdaad Anoniem werd gevreesd dat veel mensen uit rancune hun buurman zouden aangeven. Volgens de woordvoerder van IJsselland zal niemand op basis van één telefoontje als verdachte worden aangemerkt. „Daarvoor moeten we extra aanwijzingen hebben.”