Pakistan pakt hoge Talib op

In de buurt van de grens met Afghanistan hebben Pakistaanse troepen gisteren de belangrijkste woordvoerder van de Pakistaanse Talibaan opgepakt. Maulvi Umar was een naaste medewerker van Talibaan-leider Baitullah Mehsud, die volgens de autoriteiten eerder deze maand gedood is bij een raketaanval van een onbemand vliegtuigje van de CIA.

Het is de tweede aanhouding van een belangrijke figuur van de Talibaan in 24 uur. Eerder gisteren wisten Pakistaanse veiligheidstroepen een andere medewerker van Mehsud te arresteren, commandant Qair Saifullah, die gewond zou zijn geraakt bij een Amerikaanse aanval in Zuid-Waziristan. Hij is behandeld in een ziekenhuis in Islamabad en verscheen vandaag voor de rechter.

Volgens de Pakistaanse regering verkeren de Talibaan in grote verwarring vanwege de dood van Mehsud. Umar, die de afgelopen jaren regelmatig journalisten opbelde om terreuraanslagen op te eisen voor de Talibaan, belde vorige week het persbureau Associated Press (AP) op om te verzekeren dat Mehsud nog leefde en tegen te spreken dat er binnen de leiding van de Talibaan een machtsstrijd zou zijn ontbrand over zijn opvolging.

Umar werd maandag met twee andere mannen in het tribale gebied Mohmand aangehouden in een auto waarin ze opweg waren naar Zuid-Waziristan, een bolwerk van de Talibaan.

Lokale stamoudsten zouden de Pakistaanse veiligheidstroepen hebben getipt over Umars aanwezigheid in het gebied. Hij is de officiële woordvoerder van Tehrik-e-Taleban Pakistan (Beweging van de Talibaan in Pakistan), de overkoepelende organisatie van een aantal regionale en tribale opstandige milities . (AP)