OM legt beslag op 134 panden van één familie

Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht heeft 134 panden en percelen van de Kerkraadse vastgoedhandelaar Joep J. en zijn familie in beslag genomen. Dat bevestigt justitie.

Het is een van de grootste inbeslagnames van onroerend goed ooit in Nederland. De panden vertegenwoordigen een waarde van naar schatting enkele tientallen miljoenen euro’s.

De 58-jarige J. wordt door justitie verdacht van het witwassen van crimineel geld en van belastingfraude. Op 16 juni van dit jaar vielen zo’n tweehonderd medewerkers van onder meer de politie, de FIOD en gemeenten binnen in achttien van zijn panden in Kerkrade, Heerlen, Landgraaf en Sittard. De meeste daarvan stonden op naam van J., zijn vrouw of zijn kinderen. In acht panden werden hennepplantages met in totaal dertienhonderd planten aangetroffen. Ook werden dure schilderijen, vuurwapens, zeldzame munten en twintig klassieke auto’s in beslag genomen.

J. zou de afgelopen jaren behoorlijk actief zij geweest in het vastgoed. Hij kocht zijn panden onder meer op veilingen. Sommige huizen werden doorverkocht. Andere werden verhuurd.

Het optreden tegen J. maakt deel uit van de Operatie Schone Handen, een grootscheeps onderzoek naar vermenging van onder- en bovenwereld in Zuid-Limburg. Door gegevens van verschillende instanties naast elkaar te leggen probeert men een beeld te krijgen van de greep van de georganiseerde misdaad op gewone handel. J.’s advocaat, Theo Hiddema, was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar. In Dagblad De Limburger verklaart hij vanochtend dat justitie zijn client „vleugellam” wil maken. Hij kondigt aan zowel de strafklacht als de beslaglegging te gaan aanvechten. J. ontkent alle beschuldigingen.