Nu wil je opeens Nespresso

Geld zorgt altijd al voor veel ruzie binnen relaties. De economische crisis maakt het onderwerp nog gevoeliger.

Praten en slimme timing voorkomt relatieproblemen.

(Illustratie Tomas Schats) Schats, Tomas

Geld is conflictbron nummer één binnen relaties. Want bij gesprekken tussen partners over huishoudelijke taken, kinderen, hobby, werk en uitgaan ontstaan de problemen vooral als het over geld gaat. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) uit 2007.

En met de economische crisis is geld een nog belangrijkere bron van zorg. Uit een internetpeiling begin dit jaar van Stichting Korrelatie, een organisatie die helpt met psychische en sociale problemen, blijkt dat 60 procent van de deelnemers vindt dat de crisis een negatief effect heeft op zijn of haar relatie. De helft hiervan zegt relatieproblemen te hebben, omdat er sinds het begin van de crisis minder geld te besteden is.

De gevolgen van de kredietcrisis beperken zich niet tot stellen in de meest kwetsbare financiële positie. De gemeentelijke kredietbanken en schuldhulpverleners rekenen vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar op een verschuiving in het klantenbestand van de lage inkomens naar de middenklasse. „Ongeveer de helft van onze klanten bestaat volgend jaar uit mensen die bijvoorbeeld hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Op dit moment is dat nog geen 5 procent”, vertelt voorzitter Ger Jaarsma van brancheorganisatie NVVK.

Hoe voorkom je nu dat geldproblemen een negatief effect hebben op je relatie?

Praat met elkaar over financiële problemen, is het advies van Stichting Korrelatie. Dat lijkt makkelijk, maar is het niet. Veel mensen vinden het moeilijk om over geld te praten. „Partners begrijpen elkaar soms beter als zij om de beurt vragen stellen. Eerst stelt de een alleen maar vragen en luistert de ander. Daarna draai je de rollen om”, legt Marjolein Nieuwenkuiper van Stichting Korrelatie uit.

Discussies over geld ontstaan volgens het Nibud vaak als partners heel anders met geld omgaan. Om ruzies te voorkomen moet duidelijk worden hoe verschillend jij en je partner omgaan met geld. En maak die verschillen vervolgens bespreekbaar, zo adviseert het Nibud.

Voer een geldgesprek op een goed moment, neem er de tijd voor en begin bij de positieve dingen. Voorkom dat je in een ruzieachtige sfeer belandt en elkaar verwijten gaat maken, zo luidt het advies van het Nibud. Een wandeling kan helpen om de sfeer van het gesprek goed en positief te houden. Helpt praten niet, probeer dan een dag te leven zoals je partner om meer begrip te krijgen voor zijn of haar bestedingspatroon.

Naast het bespreken van de verschillen is het van belang om gezamenlijk de financiële prioriteiten vast te leggen. Bijvoorbeeld: hoeveel geld gaat er naar vakanties, je woning, de trouwdag en de kinderen. Zijn de kosten duidelijk, dan kun je kijken waar er ruimte is om te besparen of bestedingen te verschuiven van het ene doel naar het andere.

„Het is vooral belangrijk om de doelen op de middellange termijn af te stemmen”, legt een woordvoerder van het Nibud uit. „De een wil bijvoorbeeld over een jaar in een mooi vrijstaand huis wonen, maar de ander geeft niet zo veel om wonen en gaat liever op reis en uit eten.”

Afstemming over wie wat betaalt, is ook van belang voor een gezonde relatie. Met name stellen die nog niet zo lang samenwonen worstelen met dit probleem. Het Nibud adviseert om een gezamenlijke rekening te openen en hier een vast deel van het inkomen op te storten. Via de rekening kunnen dan alle gezamenlijke kosten worden betaald. De rest van het salaris, zo kan worden afgesproken, is vrij te besteden. Wordt je salaris en dat van je partner al op een gezamenlijke rekening gestort, dan kun je elkaar ook zakgeld geven.

Veel partners houden er een geheim geldpotje op na, zo blijkt uit Nibud-onderzoek. Gemiddeld doen vrouwen dat vaker dan mannen. Van de onderzoeksgroep legt één op de drie vrouwen stiekem geld opzij. Bij mannen ligt diezelfde verhouding op één op de vijf.

Is je partner een spaarder of spender? Doe de test via nrcnext.nl/geld

    • Aernout Bouwman-Sie