Minister Ingoesjetië ontslagen

Militairen tussen het puin van het politiebureau in de Ingoesjeetse stad Nazran. Het politiebureau werd gisteren bij een zelfmoordaanslag met de grond gelijkgemaakt. (Foto Reuters) Policemen and soldiers work at the site of an explosion in a police station in Nazran, southern Russia, August 17, 2009. A suicide bomber detonated a truck packed with explosives at a local police headquarters in Russia's Ingushetia region on Monday killing at least 19 people and wounding 68 others. REUTERS/Stringer (RUSSIA DISASTER CRIME LAW IMAGES OF THE DAY MILITARY) REUTERS

President Medvedev heeft scherpe kritiek geuit op de autoriteiten van de autonome Russische deelrepubliek Ingoesjetië, na de zelfmoordaanslag gisteren op een politiebureau in de stad Nazran. Bij die aanslag – de dodelijkste sinds 2004 – kwamen zeker 21 mensen om en raakten meer dan 130 anderen gewond.

Volgens Medvedev had de aanslag „voorkomen” kunnen worden. De Ingoesjeetse autoriteiten zouden afgelopen zaterdag een tip hebben gekregen dat een aanslag op handen was. Medvedev ontsloeg gisteren het hoofd van de Ingoesjeetse politie. Ook droeg hij het ministerie van Binnenlandse Zaken op om „orde op zaken te stellen binnen het ministerie”.

Het geweld in Ingoesjetië (circa 470.000 inwoners, ter grootte van Noord-Brabant) is de afgelopen tijd scherp toegenomen – ondanks herhaalde verklaringen van de regering in Moskou dat het de situatie onder controle heeft. Dagelijks vinden er aanslagen plaats van rebellen op politieagenten, politici of militairen. Analisten wijzen erop dat vooral armoede, corruptie en de terreur van de overheden op de noordelijke Kaukasus het verzet in de hand werken en dat dat minder geïnspireerd is door islamitisch fundamentalisme of separatisme, zoals het Kremlin vaak beweert.

De Ingoesjeetse president Joenoes-Bek Jevkoerov, die zelf recentelijk zwaargewond raakte bij een aanslag maar inmiddels weer herstellende is, voert een gematigder beleid tegen de rebellen dan zijn voorganger en dan zijn collega Ramzam Kadyrov, die in het nabijgelegen Tsjetsjenië met ijzeren hand regeert. Jevkoerovs kabinet kondigde verscherpte veiligheidsmaatregelen aan. (AP, AFP)