Minister beperkt inenting

Niet iedereen hoeft ingeënt te worden tegen de Mexicaanse griep. Dat heeft minister Klink besloten op basis van advies van de Gezondheidsraad.

Op de wereldkaart van het internetspel www.thegreatflu.com is te zien hoe de virtuele grieppandemie zich per regio verspreidt. (Foto Ranj Serious Games, Rotterdam/Erasmus MC)

Wie wordt er wel gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep en wie niet? Het was op voorhand de moeilijkste beslissing die minister Klink (Volksgezondheid, CDA) moest nemen nadat hij vlak voor de zomer vaccin tegen het H1N1-virus (Mexicaanse griep) had besteld.

Het klinkt paradoxaal dat hij twee maanden na die bestelling nu op advies van de Gezondheidsraad moet vertellen dat vaccinatie voor de gehele bevolking niet nodig is. Roel Coutinho, directeur van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat verantwoordelijk is voor de aanpak van de griep, spreekt liever van „voortschrijdend inzicht”. Maar ook bij het RIVM begrijpt iedereen dat het een moeilijke boodschap is. De Nederlandse bevolking krijgt deze week niet voor niets een folder met informatie over de Mexicaanse griep en het overheidsbeleid.

De beslissing om voorlopig niet iedereen te vaccineren hing in de lucht. Het RIVM meldde twee weken geleden dat de Mexicaanse griep vanaf dat moment zou worden behandeld als een ‘gewone griep’. Dat betekent niet dat we niet meer ziek worden, integendeel. Het RIVM gaat er nog steeds van uit dat ongeveer 30 procent van de Nederlanders in de komende twaalf maanden de Mexicaanse griep zal krijgen.

Maar omdat de gevolgen vermoedelijk veel minder ernstig zijn dan werd gevreesd, zullen vooralsnog alleen klassieke risicogroepen en de gezonde 60-plussers worden opgeroepen voor de vaccinatie. Tot de risicogroepen rekent de Raad iedereen die ieder jaar al een griepprik krijgt tegen de gewone ‘seizoensgriep’, zoals mensen met een luchtwegaandoening, hartaandoening of diabetes.

Daarnaast worden alle gezondheidswerkers opgeroepen voor een griepprik, zoals mensen die in een ziekenhuis werken en zij die direct contact hebben met kwetsbare groepen. De reden is simpel: gezondheidswerkers lopen zelf een risico op besmetting. Bovendien is er het risico dat zij de patiënten besmetten die ze verzorgen. Om dezelfde reden komen ook gezinsleden en verzorgers van mensen met een zeer hoog risico op ernstige complicaties in aanmerking voor vaccinatie.

Naar verwachting krijgen vijf à zes miljoen mensen een uitnodiging voor de Mexicaanse griepprik op basis van het huidige besluit. Het kabinet heeft bij het uitbreken van de Mexicaanse griep 34 miljoen vaccins besteld. Hiermee kunnen alle Nederlanders de twee prikken krijgen die nodig zijn om immuun te worden voor het H1N1-virus. Naar verwachting zullen de vaccins vanaf eind oktober in fases worden geleverd.

Het advies voor het gebruik van de virusremmer Tamiflu, die de huisarts nu voorschrijft als iemand uit een risicogroep de Mexicaanse griep heeft, is niet veranderd. Tamiflu remt alleen de symptomen van de griep.

De deskundigen geven in september een vervolgadvies. Afhankelijk van verloop en ernst van de griep zouden dan ook andere bevolkingsgroepen zoals kinderen en adolescenten in aanmerking kunnen komen voor een vaccinatie.

Hoe de oproep voor de vaccinatie precies zal verlopen is nog niet duidelijk, bleek gisteren op een persconferentie. Klink denkt dat de huisartsen daar een grote rol in zullen spelen. Zij bepalen ook of mensen die niet tot een risicogroep horen, toch gevaccineerd kunnen worden als ze dat willen.

Vervolg Griepvaccin: pagina 3

Symptomen Mexicaanse griep milder dan verwacht

De minister verwacht geen schaarste van het vaccin, maar als er keuzes gemaakt moeten worden, zullen gezonde 60-plussers na alle andere genoemde risicogroepen ingeënt worden.

In zeldzame gevallen zijn er vermoedelijk bijwerkingen van het vaccin, zo staat in het advies van de Gezondheidsraad aan minister Klink. Welke bijwerkingen dat zijn en in welke omvang die zich voordoen is nog onduidelijk zolang het vaccin zich nog in de testfase bevindt. Voor de risicogroepen wegen de voordelen van de vaccinatie zo goed als zeker op tegen het minimale risico op eventuele bijwerkingen. Maar voor andere groepen willen we afwachten hoe het griepvirus zich ontwikkelt”, zei RIVM-directeur Coutinho gisteren.

Ook het Britse ministerie van Gezondheid heeft besloten gezonde kinderen en jongeren vooralsnog niet in te enten. Het Verenigd Koninkrijk heeft tot nu met tienduizenden nieuwe gevallen per week het grootste aantal H1N1-gevallen in Europa.

Vooral jonge mensen zijn gevoelig zijn voor een infectie. Mensen die voor de griepepidemie van 1957 zijn geboren, lijken meer afweer te hebben doordat het griepvirus van toen op de huidige H1N1-variant lijkt. Toch adviseert de Raad om alle gezonde 60-plussers ook in te enten.

„Jongere mensen hebben de meeste contacten. Hierdoor zie je de eerste verspreiding vooral in deze groep. Daardoor kan het lijken dat de griep vooral hen treft. Uit de gegevens die we nu hebben is nog niet duidelijk of ouderen echt minder gevoelig zijn. Daarom adviseren we toch om alle ouderen mee te nemen”, aldus Coutinho.

Achtergronden over de griep op nrc.nl/griepvirus