Meerderheid heeft geen benul van eigen financiële situatie

De meeste mensen hebben geen flauw benul van hun eigen financiële situatie.

Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek van het platform CentiQ, Wijzer in geldzaken dat vandaag werd gepubliceerd. Het platform, een initiatief van het ministerie van Financiën waarin onder andere banken en de Consumentenbond zijn vertegenwoordigd, ondervroeg 1.400 mensen over hun financiële kennis en hun eigen financiële situatie.

Het beeld dat uit dit onderzoek naar voren komt, is er één van grote onwetendheid en naïviteit: zes op de tien ondervraagden heeft een veel te positieve kijk op hun financiële positie. Ze denken dat ze hun geldzaken goed op orde hebben, maar de praktijk valt tegen. De meeste Nederlanders hebben bijvoorbeeld geen flauw idee welk percentage aan rente betaald moet worden bij rood staan op de betaalrekening. Ook weet meer dan de helft niet hoe hoog de rente is bij een persoonlijke lening. Slechts een klein gedeelte kijkt naar de kosten van financiële producten, om zo de maandlasten terug te brengen.

Volgens het onderzoek denkt de meerderheid van de ondervraagden dat de crisis hen de komende tijd niet in de portemonnee zal treffen. En dat terwijl een kwart van alle Nederlanders de eigen financiële situatie het afgelopen jaar als gevolg van de crisis zag verslechteren.

„Zorgelijk”, vindt Henriëtte Raap-Scheele van het platform. „Mensen zijn onvoldoende voorbereid op het feit dat ze bijvoorbeeld hun baan kunnen verliezen. Maar met het oog op de huidige economische omstandigheden is dat wel iets om serieus rekening mee te houden. Mensen moeten zich realiseren dat ze risico lopen en zich voorbereiden op financieel mindere tijden.” Vooral vrouwen, lager opgeleiden en zestigplussers leven in onwetendheid, concludeert het platform. „Voor deze groepen doen we al veel aan voorlichting”, zegt Raap-Scheele.