Japanse economie groeit weer na een jaar van krimp

Rotterdam. Japan is uit de recessie geklommen. De Japanse economie groeit weer, in het tweede kwartaal op jaarbasis zelfs met 3,7 procent, na vier achtereenvolgende kwartalen van krimp. De groei kwam vooral tot stand dankzij het stimuleringsprogramma van de overheid ter grootte van 4 procent van het bbp. De overheidsinvesteringen namen in het tweede kwartaal toe met 8,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Maar ook de export groeide weer, na bijna gehalveerd te zijn, met een robuuste 6,3 procent. De particuliere consumptie steeg met 0,8 procent. Al met al groeide de Japanse economie van kwartaal op kwartaal met 0,9 procent. De werkloosheid, die altijd met vertraging reageert op de groei, is in juni gestegen tot 5,4 procent van de beroepsbevolking, het hoogste niveau sinds zes jaar. De prijzen daalden met 1,7 procent, een nieuw deflatierecord voor Japan. Wat de rest van Azië betreft, Hongkong meldde vorige week al dat het uit de recessie geklommen is met een groei op jaarbasis van 3,3 procent. Singapore zelfs met 20,7 procent. En China had al de toon gezet met 8 procent.