Iran bereid tot nucleaire dialoog

Een hoge Iraanse functionaris heeft vandaag gezegd dat Iran bereid is tot onderhandelingen met het Westen over zijn omstreden nucleaire programma op basis van wederzijds respect en zonder voorwaarden vooraf. De verklaring van Ali Asghar Soltanieh, ambassadeur bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen, werd verspreid door de Iraanse staatstelevisie.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Iran eerder dit jaar uitgenodigd voor onderhandelingen met de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland, die zouden moeten leiden tot bevriezing van de Iraanse uraniumverrijkingsactiviteit. Het Westen verdenkt Iran ervan heimelijk te werken aan een atoomwapen, hoewel Teheran dat te enenmale ontkent.

Iraanse leiders hadden zich aanvankelijk min of meer positief uitgesproken over de mogelijkheid van nieuwe onderhandelingen, dit keer in, tegenstelling tot het verleden, inclusief de Verenigde Staten, hoewel ze vasthielden aan het verrijkingsprogramma. Maar de politieke onrust in Iran na de betwiste herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in juni overschaduwde sindsdien de vooruitzichten op onderhandelingen.

De Iraanse machthebbers beschuldigen het Westen ervan de protestdemonstraties tegen de verkiezingsuitslag te hebben georkestreerd om het islamitische bewind in een ‘fluwelen revolutie’ omver te werpen. President Ahmadinejad kondigde vorige maand aan dat Iran „de wereldarrogantie”, de Iraanse term voor het Westen, „ten val zal brengen”. Sommige analisten maakten uit deze en andere Iraanse uitspraken op dat Teheran niet meer geïnteresseerd was in een nucleaire dialoog met het Westen. (Reuters)