Hallenberg is vurige Dido bij Opera Fuoco

Klassiek Robeco Zomerconcert: Purcell, Dido and Aeneas door Opera Fuoco o.l.v. David Stern. Gehoord: 16/8 Concertgebouw, Amsterdam.***

Ronkende rommelpotten, zangers met de ruggen naar de zaal toegewend. Het innemende Frans-Amerikaanse operagezelschap Opera Fuoco deed gisteravond zijn best de heksenscène in Purcells opera Dido and Aeneas aan te scherpen. Maar echt schmierend griezelig wilde de muziek maar niet worden; daarvoor werd er over de gehele linie te academisch afgewogen gespeeld en gezongen.

2009 is het 350ste geboortejaar van Purcell. Dat leidt tot een vloedgolf aan uitvoeringen van zijn bekendste werk; behalve deze concertante Dido zondagavond opent Opera Zuid eind september óók het seizoen met Dido and Aeneas. En autoriteit William Christie maakt gelijktijdig zijn langverwachte debuut bij De Nederlandse Opera – eveneens met een reeks Dido’s.

Opera Fuoco, een initiatief van dirigent David Stern (zoon van violist Isaac) en diens sidekick gambist Jay Bernfield, was al meermaals te beluisteren in de serie Robeco Zomerconcerten, vooral met sympathieke uitvoeringen van Händel-opera’s. De kracht van het gezelschap schuilt in jeugd en enthousiasme; in de stevige klank het twaalfkoppige koor en de veelal subtiele woelingen van het 17-mans barokorkest. Vooral fluit en luit zetten Purcells muziektheatrale vondsten zondagavond kracht bij. Maar aan de bas-kant van de orkestklank miste enige diepte, dramatiek en zwaarte, zoals ook de zeemansscène best iets rauwer, zilter en minder gepolijst had mogen klinken.

Datzelfde gold voor een deel van de cast, waarin van de keurige countertenor Magid El-Bushra als Tovenares weinig vileins uitging. Bariton Thomas Dolié (Aeneas) gaf ondanks zijn mooie timbre wat weinig vuur en kern aan Aeneas’ zieleroerselen. Het vertrouwen in de liefde werd gered door de Zweedse mezzosopraan Ann Hallenberg (Dido), die met fraaie vocale kleuren wél de verlangde hartstocht voelbaar maakte, en van When I am laid in earth een werkelijk roerend hoogtepunt maakte.

Opera Fuoco is een jong operagezelschap, zowel in bestaansperiode (zes jaar) als leeftijd van de musici. Maar die eigenschappen wil je afleiden aan muzikale durf en passie, niet aan bedeesdheid.