Genoom van mens bepalen kost minder dan 50.000 dollar

Rotterdam. Een Amerikaanse hoogleraar heeft met drie van zijn medewerkers in een paar weken zijn eigen DNA-volgorde bepaald. Dat is bijzonder, omdat deze procedure tot nu toe een inspanning vergde van een groot aantal samenwerkende onderzoeksgroepen met verschillende apparaten. De groep van de Amerikaanse hoogleraar gebruikte slechts één machine, die variaties in het DNA vergelijkt met die van andere individuen. Met de online publicatie in Nature Biotechnology van deze week is een grote stap gezet in de richting van het `genoom van 1.000 dollar`. Het nieuwste mensengenoom, pas het achtste dat helemaal geanalyseerd is, kostte nog geen 50.000 dollar (ruim 35.000 euro), eenvijfde van de prijs van nummer zeven. Het eerste mensengenoom waarvan in 2000 de grove versie openbaar werd, kostte meer dan 500 miljoen dollar.