Formule 1: Renault mag wel meedoen in Valencia

De twee Formule 1-bolides van Renault mogen komend weekeinde toch starten in de Grote Prijs van Europa op het stratencircuit van het Spaanse Valencia. De beroepscommissie van de internationale autofederatie FIA hief gisteren de schorsing op die het de Franse renstal eerder had opgelegd. De FIA houdt het nu bij een waarschuwing en een boete van 50.000 dollar (35.000 euro).

De FIA legde Renault de uitsluiting van één race op voor een incident in de Grote Prijs van Hongarije op 26 juli. De Spaanse coureur Fernando Alonso raakte tijdens de race het rechtervoorwiel van zijn bolide kwijt. Het wiel stuiterde over het circuit.

Renault vocht de straf met succes aan. De renstal verweerde zich in de hoorzitting bij de FIA in Parijs. „De schorsing is een buitensporig zware en oneerlijke straf”, zei de advocaat van Renault. „Deze straf past bij een ernstig vergrijp als bedrog of bewust fout handelen. Maar Renault heeft niet bewust fouten gemaakt.”

De FIA nam de zaak aanvankelijk hoog op en noemde het losgeraakte wiel een ernstige fout van Renault. Een week voor het incident op de Hungaroring overleed de achttienjarige Brit Henry Surtees, zoon van de F1-wereldkampioen van 1964 John Surtees, bij een soortgelijke situatie. Hij werd tijdens een Formule 2-race geraakt door een losgeschoten wiel dat over het circuit rolde.

Nu Renault zeker is van deelname aan de GP van Europa, zal het team ook snel de naam van de tweede coureur bekendmaken. De Braziliaan Nelson Piquet jr. is namelijk na de GP van Hongarije uit het team gezet vanwege zijn tegenvallende resultaten. De Franse reserverijder Roman Grosjean lijkt de eerst aangewezene.

Ferrari-coureur Felipe Massa hoopt op 16 oktober in de GP van Brazilië zijn rentree te maken. De Braziliaan zei dat tegen plaatselijke verslaggevers in zijn woonplaats São Paulo, waar hij herstelt van zijn ongeval in Hongarije. Massa kreeg tijdens de kwalificaties voor de GP van Hongarije een metalen veer van de voor hem rijdende wagen tegen zijn helm. Hij liep zwaar hersenletsel op en lag enkele dagen in coma. (ANP)