Even tropisch

Deze zomer zal sowieso als warm in de klimaatboeken worden bijgeschreven, maar tot nu toe werd in De Bilt nog geen tropische dag genoteerd. Daar lijkt verandering in te komen: achter een wegtrekkend hogedrukgebied komt tijdelijk een zuidelijke stroming op gang. Dat geeft warme lucht uit Frankrijk vrij baan.

Vannacht koelt het onder een heldere sterrenlucht eerst nog flink af met minimumtemperaturen tot een graad of 12.

Morgen schijnt de zon de hele dag onafgebroken. De lucht warmt verder op, terwijl er ondertussen ook warmere lucht vanuit het zuiden begint binnen te stromen. Aan het eind van de middag wordt het in het zuiden en oosten tropisch warm met temperaturen van 30 tot mogelijk 32 graden, aan zee boven de 25 graden. Perfect strandweer.

In de nacht naar donderdag blijft het zwoel met minima rond de 20 graden. Overdag voert een matige zuidelijke wind nog warmere lucht aan. Bij veel zon, maar ook enkele plukken bewolking, wordt het snel heet. In de middag wordt het 30 tot 35 graden. Ook De Bilt haalt waarschijnlijk de tropische grens royaal. Vooral ’s avonds ontstaan enkele fikse onweersbuien met lokaal veel regen, mogelijk vergezeld van hagel en windstoten.

De dagen erna is het met 20 tot 24 graden minder warm, maar de zon keert al snel terug.