Een viriele, zomerse successtory

Wat ik tijdens vakanties in Frankrijk het liefst doe is Franse roddelbladen lezen. Op een terras, met een café crème, nog net niet met een baret op. Natuurlijk begin ik altijd met het intellectuele roddelblad Paris Match (met Sharon Stone en nieuwtjes uit Iran), om vervolgens af te zakken naar Ici Paris en Voici. Daarin staan allerlei mensen, vaak topless, die ik op geen enkele manier kan kennen, maar na weken studie ken ik ze allemaal.

Vast onderdeel van de bladen is Johnny Halliday, een oude zanger met grijs haar en twee koddige adoptiekinderen. Elke week gebeurt er iets met Johnny Halliday. Hij stort in, hij leeft weer op, hij adopteert nog eens een kind, hij wordt gesignaleerd met een nieuwe leren jas, hij heeft een nieuwe visie op het leven ontwikkeld – en daar doen Paris Match en co ademloos verslag van.

Dat ik alle artikelen maar deels begrijp is niet erg, want het is vakantie en het zijn toch maar roddels. Half vertalend en half vrij associërend doe ik dan weer verslag aan mijn vriend. ‘Gérard Depardieu is depressief... Of nee, hij heeft een kater. O god! Hij heeft een zelfmoordpoging gedaan! Wacht. Hij... Hij reed op de vroege ochtend in Cannes op zijn motor... Geloof ik... Nou ja, in ieder geval willen zijn kinderen niets meer met hem te maken hebben.’

Deze zomer werden de bladen beheerst door Sarkozy. Eind juli was hij tijdens het joggen omgevallen, en daarna volgden de bladen hem alsmaar middels veel wazige bosjesfoto’s. Zo zagen we Sarkozy breed lachend het ziekenhuis verlaten, met een peloton net zo breed lachende verpleegsters en knappe artsen om zich heen.

Een paar dagen later werd hij weer gefotografeerd, in de diepblauwe zee bij het buitenhuis van de Bruni’s in Cap Nègre, waar hij bruinverbrand en schaterend lag te watertrappelen met Carla. Van Carla waren ook aparte foto’s gemaakt, in luchtig tuniek, met hond. Breed lachend, natuurlijk. Ook de hond.

Een man van 54 valt om tijdens het joggen en weet daar vervolgens een viriele, zomerse successtory van te maken. Dat kan alleen le petit Nicolas.

En toen kwam gisteren nog het nieuws via de online Voici, dat Nicolas en Carla in 2011 een baby plannen. Hij is dan 56, zij 43. Maar dat gaat natuurlijk ook lukken. Een breed lachende baby zal eruit komen, bruinverbrand en met een kek tuniekje aan.

Aaf Brandt Corstius