Duitsland is het eens over aanpassing wet voor Verdrag Lissabon

Berlijn. De grootste politieke partijen in Duitsland zijn het eens geworden over een aanpassing in de grondwet om het Verdrag van Lissabon, te kunnen ratificeren. Het hoogste constitutionele hof van Duitsland, het Bundesverfassungsgericht, had eerder bepaald dat Duitsland de grondwet moet aanpassen, om zijn democratische rechten binnen de EU veilig te stellen voor het Verdrag van Lissabon te ratificeren. Duitsland moet dat nog doen, net als onder andere Ierland. De nieuwe wet zou inhouden dat de regering het parlement ”diepgaand en zo vroeg mogelijk” moet informeren over Europese intergouvernementele zaken. Volgens het hof moest de betrokkenheid van het parlement beter zijn gewaarborgd bij onderwerpen die de kern van de Duitse staat raken, zoals overdracht van bevoegdheden aan Brussel of de Duitse identiteit.