Bos: verleden Zalm bij DSB geen probleem

De omstreden leningen waar DSB Bank voor beboet is, zijn verstrekt toen Gerrit Zalm nog geen bestuurder was bij deze bank. Dat heeft Zalm, nu topman van ABN Amro, laten weten aan minister Bos (Financiën, PvdA). In de tijd dat Zalm bij DSB in dienst was zouden de normen voor kredietverlening juist zijn aangescherpt, schrijft Bos in antwoord op vragen van Kamerlid Ewout Irrgang (SP).

Irrgang wilde weten wat de betrokkenheid van Zalm was bij de overkreditering door DSB, de handelwijze waarbij leningen worden verstrekt aan consumenten die hun koopkracht te boven gaat. Bos zegt niet te weten of Zalm van deze praktijken op de hoogte was. Hij is voor de beoordeling van de betrouwbaarheid en deskundigheid van Zalm volledig afgegaan op De Nederlandsche Bank.

Bos zegt het ook niet van belang te vinden of Zalm van de overkreditering bij DSB op de hoogte was. Hij vindt dat slechts relevant voor zover dat tot een ander oordeel over de betrouwbaarheid van Zalm zou hebben geleid. Na Zalm werd VVD’er Frank de Grave financieel bestuurder bij DSB. Die vertrok al na twee maanden weer en werd opgevolgd door partijgenoot Robin Linschoten. SP’er Irrgang zegt in een reactie het „een rare gang van zaken” te blijven vinden. „Eerst gaan alle VVD’ers bij DSB hoge slarissen verdienen. En als er dan wat mis gaat, blijken ze niet aanspreekbaar”.