'Bono geen Bosnisch paspoort'

U2 zanger Bono dreigt zijn Bosnische paspoort te moeten inleveren. Dit melden Bosnische media. De zanger van de Ierse rockband kreeg het Bosnische staatsburgerschap in 1997 van de inmiddels overleden president Alija Izetbegovic, tijdens een concert in Sarajevo. Bono ontving het Bosnische paspoort als dank voor zijn inzet voor de burgers van Sarajevo.

Zo produceerde Bono onder meer de documentaire Miss Sarajevo van de Amerikaanse filmer Bill Carter, over de ontberingen van de inwoners in de belegerde Bosnische hoofdstad (1992-1995). Ook zond U2 tijdens hun Zoo TV wereldtournee live beelden uit van de belaagde Bosniërs om zo de aandacht van de wereld op de strijd in de voormalige Joegoslavische deelrepubliek te vestigen. Tot slot werd het nummer Miss Sarajevo (1995), dat hij samen met operazanger Pavarotti zong, een wereldhit.

Bono’s Bosnische staatsburgerschap leidde de afgelopen dagen tot verhitte discussies onder vooral Bosnische Serviërs en - Kroaten, nadat de zanger tijdens een optreden in de Kroatische hoofdstad Zagreb had gezegd dat het paspoort „een van zijn dierbaarste bezittingen” was. De afgelopen maanden hebben ook andere buitenlanders hun paspoort moeten inleveren, vooral islamitische strijders die tijdens de oorlog aan de zijde van de Bosniërs vochten.