As Siddieq- school weer in opspraak

De islamitische basisschool As Siddieq in Amsterdam is in opspraak gekomen door een brief van een ex-onderwijzer over onverdraagzaamheid. Wethouder Lodewijk Asscher (Onderwijs, PvdA) wil de school desnoods laten sluiten.

„Ik sluit geen scenario uit”, zegt Asscher. Hij wijst erop dat het toezicht op As Siddieq al voor de zomer is verscherpt. „De kwaliteit van het onderwijs is al langer onvoldoende. Nu lijkt ook het burgerschap tekort te schieten.”

Een voormalige onderwijzer schreef afgelopen zaterdag in Het Parool dat niet-moslims de tweede viool spelen op As-Siddieq. Ze zou apart hebben moeten eten, niet zijn begroet met het Arabische ‘salem aleikum’ en zou geen kerstkaarsen mogen hebben laten branden. Ook moest zij de kinderen vertellen dat het christendom afgeschaft wordt.

Volgens bestuurslid El Shershaby van As-Siddieq stelt de oud-onderwijzeres „alles in een ander daglicht dan het is bedoeld”. „We zijn een islamitische school met bepaalde regels die zijn vastgelegd. We vieren dus geen Kerst, alleen het Suikerfeest en het Offerfeest.” Dat de onderwijzeres alleen moest eten, zegt volgens hem alleen iets „over haar sociale vaardigheden”. En wat het christendom betreft, zegt El Shershaby: „Wij geloven dat Jezus naar de hemel is gegaan en later zal komen om zijn boodschap te vertellen.”

El Shershaby vindt dat wethouder Asscher „voor zijn beurt” spreekt: „Hij had beter eerst de informatie bij ons kunnen verifiëren.” Het bestuur van As-Siddieq overlegt volgende week met de stadsdelen waarin zijn vier basisscholen zijn gevestigd.

Wethouder Asscher roept andere (ex-)onderwijzers op hun verhaal te vertellen. Hij zal overleggen met de Onderwijsinspectie over verdere maatregelen. De bevoegdheid een school te sluiten ligt bij de staatssecretaris van Onderwijs. Asscher: „De gemeente kan alleen een verzoek doen. En dat doe ik als ik het idee heb dat de kinderen tekort wordt gedaan.”