Alleen in een vol stadion

Polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva sprong bij de WK niet één keer goed.

De Russische beleefde in Berlijn haar demasqué: ze werd elfde en laatste.

De onttroonde wereldkampioene Jelena Isinbajeva gisteren bij de WK in Berlijn. (Foto AFP) Russia's Yelena Isinbayeva competes in the women's pole vault final of the 2009 IAAF Athletics World Championships on August 17, 2009 in Berlin. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS AFP

Eerst klonk er nog een beschaafd applaus vanaf de tribune, maar daarna was er niets; het totale niets. En dat was polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva niet gewend. De 27-jarige Russin die alleen maar kon winnen en verslaafd is aan het succes beleefde gisteravond bij de wereldkampioenschappen atletiek in Berlijn haar demasqué. Ze verloor. Voor de tweede keer binnen zes jaar. En hoe. Isinbajeva sprong niet één keer goed en werd elfde en laatste. De nieuwe wereldkampioene sprong over 4.75 meter, komt uit Polen en heet Anna Rogowska.

Even, na haar derde en mislukte poging over 4.80 meter, bleef Isinbajeva met de handen voor de ogen geknield op de mat zitten. Als een boeddhistische monnik die in gebed was verzonken. Maar het laat zich raden dat de polsstokhoogspringster geen hogere machten dankte. Het is aannemelijker dat ze haar hart luchtte met een serie Russische vloeken. Vervolgens vermande Isinbajeva zich, zwaaide naar het publiek en liep naar de plek waar ze haar kleren had liggen. Helemaal alleen.

Terwijl Rogowska zich gek van vreugde in de Poolse vlag wikkelde en een feestje vierde met haar landgenote Monika Pyrek, die samen met de Amerikaanse Chelsea Johnson tweede was geworden, verwerkte Isinbajeva het verdriet van haar nederlaag. Niemand die aandacht aan haar besteedde. Zo snel doven de schijnwerpers. Nadat ze was aangekleed vond een aantal fotografen het de moeite waard de ontluistering van een groot atlete vast te leggen. Het was ook wat, een sportvrouw met een waslijst aan titels en het wereldrecord van 5.05 meter te zien verliezen.

En toch, de nederlaag kwam niet geheel onverwacht. Want het was al de tweede keer binnen een maand dat Rogowska Isinbajeva de baas was. Eind juli bij de Crystal Palace Meeting in Londen bracht de Poolse haar voor het eerst sinds 2003 een nederlaag toe. Dat was het eerste scheurtje in het Russische bastion.

De ontluistering in het Olympiastadion roept de vraag op hoe gemotiveerd Isinbajeva nog is. In diverse interviews vertelde de Russin dat ze zich na afloop van de Olympische Spelen in Peking, waar ze een jaar geleden haar tweede olympische titel op rij veroverde, totaal leeg had gevoeld. Ze had geen lust, geen motivatie en moest er niet aan denken met een polsstok over een lat te springen. De vrouw die in haar sport zes jaar op eenzame hoogte had gestaan, was ten prooi gevallen aan een mentale crisis.

Ze werd wakker gekust door de Chinese oud-turnkampioen Li Ning, die in zijn land aan een imperium van sportkleding werkt. Li wil grensoverschrijdend werken en meent in Isinbajeva een een compagnon te hebben gevonden. Hij bood de in China mateloos populaire sportvrouw een contract van anderhalf miljoen dollar voor vijf jaar, wat neerkomt op totaal ruim 5 miljoen euro.

Isinbajeva hapte toe, omdat ze zich vereerd voelde en van Li de toezegging kreeg dat ze haar modegevoeligheid bij het ontwerpen van een eigen kledinglijn kan toepassen. De wederdienst is dat ze haar carrière nog vijf jaar moet voortzetten. Ze zette zich ertoe met het vooruitzicht dat een derde olympische titel op rij ook mooi is en dat in 2013 de WK in Rusland zijn; een mooi moment om afscheid te nemen. Maar dan wel als een groot kampioene en niet als een gevallen sportvrouw. In dat laatste scenario gelooft vrijwel niemand. Zeker niet de zilverenmedaillewinnares Johnson: „Jelena had een offday. Geloof me, die komt echt terug.”