Zeer warm

Het blijft de komende dagen nog volop zomer. Hoge luchtdruk, met zon, houdt storingen op afstand en brengt een zuidelijke luchtstroom op gang, waardoor Nederland te maken krijgt met heel warme lucht uit Frankrijk en Spanje.

Vannacht al loopt een rug van hoge druk binnen vanuit het zuidwesten en onder een heldere sterrenhemel koelt het af naar 12 graden landinwaarts tot een graad of 15 langs de kust. Lokaal ontstaan een paar grondmistbanken.

Morgen is de zwak tot hooguit matige wind nog zuidwestelijk en met een kern van hoge druk is het vrij zonnig, maar tropisch warm wordt het nog niet. De mistbanken uit de nacht zijn snel verdwenen, de lucht is overwegend blauw met een paar vriendelijke stapelwolken. In combinatie met maxima van 21 tot 22 graden op de Wadden en 26 graden in Limburg wordt het een mooie zomerdag.

Echt heet wordt het woensdag, wanneer het hogedrukgebied zich naar Duitsland verplaatst en er een zuidenwind opsteekt, die heel warme lucht onze kant op stuwt. Met nog steeds veel hogedrukwerking is de dag zonovergoten met maximumtemperaturen rond de 30 graden.

Donderdag komt Nederland meer onder invloed van lage druk en wordt het broeierig warm met later kans op onweer.

Vrijdag is duidelijk koeler met een enkele bui.