Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. De eerste basisscholen zijn vandaag weer opengegaan. Worden dat besmettingshaarden van Mexicaanse griep, zoals deskundigen voorspellen? In een reportage wordt onderzocht hoe scholen zich op de griep voorbereiden. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Zaterdagavond werd in de binnentuin van de Hermitage Amsterdam het jaarlijkse Grachtenfestival geopend met onder meer de wereldpremière van het door Theo Verbey voltooide Les Noces van Igor Stravinsky. Zijn compositie vond genade in de ogen van de erven van de componist, zodat het werk na 90 jaar als voltooid kan worden beschouwd.Ned.2, 20.25-21.00u.

Nova/DenHaag vandaag. Naar aanleiding van het nieuwe wereldrecord op de 100 meter sprint een onderzoek naar de grens van het menselijk vermogen op dit atletiekonderdeel.Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

Knevel & Van den Brink. Eerste uitzending van tweede serie van deze zomer. Met als gasten cabaretier Herman Finkers, die vertelt over zijn recente voorstelling en onlangs verschenen boek, en Fatima Elatik, stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zeeburg, naar aanleiding van haar recente opmerkingen over Geert Wilders en Adolf Hitler. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

Panorama: What are we fighting for? Een van de redenen om het Britse leger naar Afghanistan te sturen was het verbeteren van de positie van vrouwen in dat land. Journlaist Jane Corbin reisde door Afghanistan om te onderzoeken of dat doel bereikt is.BBC1, 21.30-22.00u.

The future of food. Eerste van drie programma's waarin George Alagiah de wereldwijd dreigende voedselcrisis in kaart brengt, en op zoek gaat naar oplossingen. Klimaatverandering heeft al gezorgd voor een steeds nijpender voedselschaarste in Afrika; in India wordt irrigatie van landbouwgrond steeds moeilijker. Ondertussen wordt de westerse bevolking steeds dikker.BBC 2, 22.00-23.00u.

documentaire

Food lovers guide to the planet: Pepper planet. Documentaire over de peperplant die, in meer dan 2000 variëteiten, bijna overal ter wereld voorkomt en een van de meest gebruikte kook-ingrediënten ter wereld is.NGC, 18.30-19.00u

Terzake: The trials of Ted Haggard. Documentairemaakster Alexandra Pelosi maakte in 2005 een portret van de Amerikaanse dominee Ted Haggard, die toen aan het hoofd stond van de door hem gestichte rechts-conservatieve New Life Church en preekte tegen homoseksualiteit en drugsgebruik. Een jaar later werd Haggard door zijn eigen kerk ontslagen toen aan het licht was gekomen dat hij regelmatig ‘ice’ (een amfetaminevariant) gebruikte en bovendien al jaren zijn vrouw bedroog met een (mannelijke) hoer. Vorig jaar maakte Pelosi opnieuw een portret van deze dominee. Canvas, 20.00u-20.45u.

amusement

Lost in Austen. Eerste van vierdelige serie. Amanda Price is jong en woont met haar vriend in Londen. Ze is dol op de boeken van Jane Austen en fantaseert over de romantische wereld die daarin wordt beschreven. Dan verschijnt ineens Elizabeth Bennett, de hoofdpersoon van Pride and Prejudice, in haar badkamer. De twee besluiten van plaats te ruilen en Amanda verhuist naar het Engeland van begin negentiende eeuw. Ned.2, 21.00-22.00u.

sport

WK Atletiek. Derde dag, live vanuit Berlijn: finale hamerwerpen mannen; 400 m horden vrouwen; hink-stap-sprong vrouwen; halve finales 100 en 800 m vrouwen.ARD, 17.45-20.00u en Eurosport, 18.00-22.15u.

Athletics. Rechtstreeks verslag van het wereldkampioenschap atletiek. BBC 2, 17.45-22.00u.

WK Atletiek. Finale hink-stap-sprong vrouwen; halve finale 1500 m mannen; finale 3000 m hindernis vrouwen; 10.000 m mannen, 100 m vrouwen. Ned.3, 20.20-21.55u en Eurosport, tot 22.15u.

radio

Hoe?Zo!Radio: Attractiepark Amsterdam. Volgens emeritus hoogleraar stadssociologie Leon Deben is de Amsterdamse binnenstad overgenomen door toeristen. Hij vindt dat maatregelen genomen moeten worden om te voorkomen dat Amsterdam één groot attractiepark wordt.Radio 5, 21.02-21.58u.