Veilingcatalogus vol met koffievlekken

Meer dan vijftig jonge kunstenaars meldden zich al voor de eerste veiling van Ongekend.nu. Met dit initiatief willen Paul van den Biesen (ex-Sotheby’s) en kunstenaar Annelien Kers jonge kunstenaars in contact te brengen met het publiek. Deelnemers moeten na 1970 zijn geboren en een opleiding hebben gevolgd. „Verder is er geen kwaliteitsselectie”, zegt Van der Biesen. „Behalve dat het werk geschikt moet zijn voor ons publiek.”

Ongekend.nu richt zich op kunstminnenden tussen de 25 en 40 jaar die een lage instapprijs – 100 tot 4.000 euro - waarderen. „Het zijn onbekende kunstenaars, daarom kunnen de prijzen laag zijn.” Van de verkoopprijs gaat 75 procent naar de kunstenaar. De koper betaalt het veilinghuis 15 tot 20 procent extra op de hamerprijs. De kunstenaars zullen zich tijdens vier kijkdagen presenteren. „Het wordt meer een expositie”, zegt Van den Biesen. „Sommige kunstenaars maken speciale installaties.”

Van de Biesen en Kers willen dat alles anders is dan normaal bij veilinghuizen. „We veilen in het prachtige voormalige Kadastergebouw, tegenover het Centraal Station in Amsterdam. Het catalogusdesign is net als de website op ruitjespapier met handgeschreven teksten, schots en scheef en vol koffievlekken. Er is muziek voor en na de veiling, er zijn performances tussendoor. We willen er een leuke avond van maken, ook voor mensen die niet bieden.”

Kijkdagen 3 t/m 6/9, meer informatie op ongekend.nu