Veeg uw schoorsteen zelf

Herbert Blankesteijn waarschuwt tegen een nieuw gilde oplichters. Ze kunnen van hem het dak niet meer op. Tips van een boze schoorsteenbezitter.

Schoorsteenveger laat borstel en kogel neerdalen. (Foto AP)
Schoorsteenveger laat borstel en kogel neerdalen. (Foto AP) AP

Als bezitters van een houtkachel hebben wij zo nu en dan de diensten nodig van een schoorsteenveger. Of liever, dat hádden we. Na een aantal vervelende ervaringen heb ik er nu genoeg van. Ze vegen hun eigen schoorsteen maar.

Schoorsteenveger nummer 1 is diverse keren geweest, maar ik heb hem er nooit op kunnen betrappen dat hij iets deed. Behalve dan het incasseren van een bankbiljet voor een slordig gekrabbeld reçu, dat volgens hem belangrijk was voor de verzekering in geval van schoorsteenbrand. Hij verdween wel eens naar buiten om te ‘kijken’ maar tekenen van activiteit, bijvoorbeeld geluiden uit de schoorsteen, waren er nooit.

Schoorsteenveger 2 stond op de ladder voor ik er erg in had en kwam terug met de kap, waar iets mee mis zou zijn. Hij smeerde me een nieuwe aan en ik heb daar nog altijd spijt van. Van vegen hebben we ook bij die gelegenheid niets gemerkt.

Schoorsteenveger 3 is drie keer langsgekomen. Hij veegde duidelijk waarneembaar, vanuit de huiskamer en met een heidens kabaal. Het dak op ging hij niet, dat mocht absoluut niet, zei hij. Alle drie de keren lukte het hem schade aan te richten. Hij brak de keramische tegels in de kachel. Hij ramde de sierring los die tegen het plafond rond de schoorsteenpijp zit. En hij wist zelfs vanaf de begane grond de afdekplaat bovenop de schoorsteenkap, die inregenen voorkomt, los te stoten zodat die in de tuin terechtkwam.

Deze schoorsteenveger was aangesloten bij branchevereniging X, wat het voordeel zou bieden dat eventuele schade was verzekerd. (Branchevereniging Y beweert van zichzelf precies hetzelfde.) Maar schadevergoeding aanbieden was er niet bij. Bij het voorval met de afdekplaat bestond hij het te verklaren dat de kachel nu alleen maar beter zou trekken.

Deugt geen enkele schoorsteenveger? Met die ruziemakende beroepsverenigingen zou je het gaan denken. Onze schoorsteenveger 2 heb ik gegoogled, en dat leverde een lawine van klachten op bij internetfora. Een enkeling nam het hartstochtelijk voor het betreffende bedrijf op, wat voor mij de malafide indruk alleen maar versterkte. Eerlijk is eerlijk, als je goed zoekt zijn er ook betrouwbaar ogende aanbevelingen voor bepaalde schoorsteenvegers te vinden, bijvoorbeeld van bewonersverenigingen.

Natuurlijk had ik nummer 1 op de vingers moeten kijken, niet in de verkooptruc van de tweede moeten trappen en had ik de derde een schadeformulier moeten laten tekenen. Maar als je dit soort types fulltime in de gaten moet houden en achteraf met ze in onderhandeling moet, kun je het net zo goed zelf doen.

Dat doe ik nu dus. Eerst heb ik een veegsetje gekocht: een borstel aan een touw die je met een kogel kunt verzwaren en die je door de schoorsteen heen trekt. Hiervoor moet je wel op het dak wezen. Ik ben inmiddels al een keer ruggelings naar beneden gestort, wonderlijk genoeg zonder een dwarslaesie of een schedelbasisfractuur op te lopen. De voorschriften waar schoorsteenveger drie op doelde, of ze werkelijk bestaan of niet, begrijp ik daardoor wel iets beter. Nu koop ik een telescopische stok waarmee je van onderaf kunt vegen. Kosten: drie bezoekjes van een schoorsteenveger. Baten: je hebt ze nooit meer over de vloer en het werk gebeurt écht.