Sceptische reacties op besluit PVV

Diverse politieke partijen hebben sceptisch gereageerd op het nieuws dat de PVV van Geert Wilders alleen in Den Haag en Almere zal meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010.

D66-leider Pechtold benadrukte dat Wilders geen goede mensen heeft kunnen vinden. „Het laat zien”, zegt Pechtold, „dat niet genoeg gekwalificeerde mensen bereid zijn zijn persoonlijke gedachtengoed te volgen. De PVV is geen democratische partij maar een democratisch fenomeen, zonder partijcongres, zonder ledenraadpleging. Bij de Kamerverkiezingen kun je mensen achter je zetten die in het gelid lopen, maar als je het breder uitrolt in het land, hebben die mensen in dat land zelf een mening”. GroenLinks-leider Femke Halsema heeft het over „een ongelooflijk zwaktebod” omdat Wilders „zijn kiezers in de kou laat staan.”

De VVD, de voormalige partij van Wilders, neemt bij monde van vice-fractievoorzitter Edith Schippers het PVV-besluit voor kennisgeving aan. „Meer hebben wij daar niet over te zeggen. Democratie is dat partijen meedingen die in een gemeenteraad willen zitten. Dat is een afweging die aan die partijen zelf is.”

CDA en ChristenUnie willen niet reageren. „Wij zijn niet op aarde”, aldus een woordvoerder van de ChristenUnie „om te reageren op de tobberijtjes van Geert Wilders”. Een woordvoerder van de Tweede-Kamerfractie van de PvdA onderstreept dat alleen de PVV gaat over de beslissing aan welke verkiezing de partij meedoet, al noemde de Rotterdamse PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst de beslissing van Wilders vanmiddag „slappe hap”. Van Heemst weigert te geloven dat de PVV niet in staat is „om in zes maanden twintig geschikte mensen” te vinden voor de kieslijst.