Ploeg van Blangé mist WK volleybal

De Nederlandse volleybalmannen hebben zich niet weten te kwalificeren voor het WK van volgend jaar. De mannen van bondscoach Peter Blangé verloren gisteren hun laatste wedstrijd op het kwalificatietoernooi in Varna met 3-1 van gastland Bulgarije.

De twee toegangsbewijzen voor het WK in Italië gingen naar groepswinnaar Bulgarije en nummer twee Tsjechië.

De uitschakeling voor het WK betekent een grote domper voor het Nederlands team. Om van plaats 28 op de wereldranglijst richting wereldtop en de Olympische Spelen te komen, was deelname aan het WK een must. De volleyballers ontbraken vorig jaar op de Spelen in Peking.

Nederland liet de kansen al liggen in de eerste wedstrijd tegen Tsjechië, afgelopen vrijdag (1-3). Na de zege op Portugal (3-0) moest gisteren gewonnen worden van Bulgarije, de nummer vier van de wereld en veruit de sterkste tegenstander in Varna.

Nederland is nog niet goed genoeg voor het WK, was de conclusie van Peter Blangé. „We hebben zeker de potentie, maar de ontwikkeling van de spelers loopt niet bij iedereen gelijk.”

Blangé begon dit jaar met grote ambities aan een nieuwe ambtstermijn. Het team liet deze zomer in de prestigieuze World League spectaculaire wedstrijden zien tegen de Verenigde Staten en Italië, maar zakte tijdens het toernooi wat af en plaatste zich – zoals verwacht – niet voor de finale.

Belangrijker was het toernooi in Bulgarije, maar Nederland dwong geen WK-plek af. Blangé heeft vooral problemen op de spelverdeler- en diagonaalpositie. „Daar staan jongens die aan het begin van hun carrière staan”, zei hij over met name spelverdeler Yannick van Harskamp en diagonaalspeler Niels Klapwijk. Zij speelden dit jaar nog in Nederland, maar vertrekken komend seizoen naar de Belgische competitie. „Ik zou ze graag binnen een jaar naar een hoger niveau brengen, maar dan zou ik de eerste coach zijn die zoiets voor elkaar krijgt.”

De uitschakeling van zijn ploeg in Varna noemde Blangé gisteren „een behoorlijke domper, maar ook weer een goede les”. „En gelukkig ligt het niet aan onze inzet. Hier zijn ook weer een paar jongens door de boarding heen gevlogen.” (ANP)