Piloten willen niet meer door laserstralen verblind worden

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) wil dat het beschijnen van een vliegtuig met een laserstraal strafbaar wordt gesteld. De laserstralen worden tijdens de landing op de cockpit gericht, waardoor de piloten tijdelijk verblind worden. Naast het grote veiligheidsrisico voor de vlucht, kan de piloot ook schade oplopen aan zijn ogen.

De VNV wijst al tien jaar op het probleem en merkt dat het de laatste jaren in omvang toeneemt. Voorzitter Evert van Zwol: „De apparatuur wordt steeds makkelijker en goedkoper verkrijgbaar. Op internet is de apparatuur eenvoudig te bestellen. In de afgelopen vijf maanden zijn er bij ons tientallen meldingen binnengekomen van piloten die met lasers te maken hadden.”

Het gaat hierbij niet om de zwakke laserpointers die bij presentaties gebruikt worden. De lasers die in de cockpit van een vliegtuig kunnen schijnen, lijken volgens Van Zwol overeen te komen met lasers die door jagers gebruikt worden om hun geweren te richten. „Omdat vliegtuigen een kleine daalhoek hebben, is het eenvoudig om op kleine afstand vanaf de grond in de cockpit te kunnen schijnen.”

Als ’s nachts een laser in de cockpit van een vliegtuig op ongeveer vierhonderd meter hoogte schijnt, is de grond nog maar nauwelijks zichtbaar voor een piloot. Als het vliegtuig tot ongeveer honderd meter gedaald is, wordt vrijwel al het zicht ontnomen. Van een afstand kleiner dan twintig meter wordt de laser schadelijk voor het oog. Er zijn meldingen van Australische en Amerikaanse piloten die tijdelijk blind zijn geweest nadat lasers in hun ogen hebben geschenen.

Technische oplossingen op korte termijn, zoals speciale types glas in de ramen van de cockpit, zijn volgens Van Zwol niet beschikbaar. Daarom wil de VNV dat het verboden wordt om vliegtuigen met lasers te beschijnen.

In de Australische staat Nieuw-Zuid-Wales zijn lasers sinds vorige zomer verboden, na een reeks van incidenten bij het vliegveld van Sydney. Verschillende keren werden piloten tijdens de landing beschenen. In een geval werd een piloot door vier verschillende lasers bestraald.