Oude garde ziet vanaf reservebank nieuw Feyenoord winnen

Heracles Almelo0Feyenoord1

Ruststand 0-0. 72. Tomasson 0-1. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 8.500.

Het nieuwe Feyenoord van twee seizoenen geleden zat gisteren in Almelo op de reservebank. Routiniers Roy Makaay, Kevin Hofland, Tim de Cler en Denny Landzaat – gezamenlijk goed voor 105 interlands – hadden tegen Heracles geen basisplaats. „Met zo veel kapitaal op de bank moeten we er de volgende keer twee bewakers naast zetten”, zei trainer Mario Been met zijn vertrouwde joligheid.

De aanblik vanaf de hoofdtribune van het Polman Stadion was merkwaardig. Bij de dug-out links zat de onbewogen Heracles-trainer Gertjan Verbeek, die in januari na een half seizoen van strubbelingen met de spelersgroep vertrok bij Feyenoord. Bij de dug-out rechts wipte Been op en neer op zijn stoel, geflankeerd door de voetballers die het vertrek van zijn voorganger inluidden. Ook langs de lijn zat Leon Vlemmings, destijds assistent van Verbeek, toen interim-trainer en nu weer rechterhand van Been. En Diego Biseswar, die twee jaar geleden op huurbasis bij Heracles speelde, werd door het thuispubliek stevig uitgescholden bij zijn invalbeurt.

Verbeek gaf na afloop van de wedstrijd vol oud zeer geen krimp. „Wedstrijden tegen Feyenoord zijn altijd mooi, omdat het een grote club is”, bromde hij. „Voor een speler en voor een trainer zijn dat altijd interessante duels. Het is extra speciaal dat ik bij zo’n club heb gewerkt. Maar dat gevoel heb ik ook als ik tegen SC Heerenveen speel. Meer is het niet.”

Zijn collega verkondigde opnieuw dat hij zonder aanzien des persoons en vooral in het belang van Feyenoord handelt. Been herhaalde dat hij zijn basiselftal wekelijks laat afhangen van de vorm op de trainingen en de speelwijze van de tegenstander. De trainer lijkt daarbij te beseffen dat hij drastische keuzes het best nu kan maken, omdat de druk in de Kuip in het eerste van zijn drie contractjaren het minst zal zijn.

Been koos gisteren voor Jon Dahl Tomasson als enige spits, omringd door Jonathan De Guzman, Sekou Cissé en Andwélé Slory. De Deense international bezorgde zijn ploeg met zijn tweede competitiedoelpunt de overwinning in een duel waarin Feyenoord niet meer dan gelijkwaardig was aan Heracles. Been beargumenteerde na afloop dat hij „lopende mensen” en „beweging” wilde tegen de weinig wendbare verdedigers van Heracles. Makaay, die juist met zijn gevoel voor positie een imposante status als doelpuntenmaker heeft opgebouwd, betitelde hij als „meer statisch”. Been haalde het voormalige Tor Phantom in de eerste twee competitieduels al vroegtijdig naar de kant.

Makaay werd net als Hofland, De Cler en Landzaat in 2007 op voorspraak van toenmalig trainer Bert van Marwijk door de intussen vertrokken technisch directeur Peter Bosz naar Rotterdam gehaald. Met de huidige aanvoerder Giovanni van Bronckhorst behoort het viertal tot de best betaalde voetballers in de spelersgroep. Been heeft geen moeite met hun flinke salarissen. „Dat hebben ze gewoon goed gedaan. Maar het vormt verder geen garantie op een basisplaats of zo.”

Feyenoord zal echter geen miljoenencontracten met dertigers hebben gesloten met het idee hen slechts een rondootje te laten doen op het kunstgras in Almelo. De club heeft een schuld van zo’n 21 miljoen euro en moest dit seizoen met bijna 8 miljoen euro terug in begroting naar 38 miljoen euro. Het vertrek van een van de duurbetaalde oud-internationals voor het verstrijken van de transferperiode op 31 augustus zou Feyenoord niet ongelegen komen.

Van het viertal zou Makaay nog het meest in trek zijn bij – buitenlandse – clubs op zoek naar versterking. Rob Jansen, zaakwaarnemer van Makaay én Been, overlegt deze week naar verluidt met de clubleiding van Feyenoord over de situatie van de spits, wiens houding werd geprezen door de training. „Ik heb geen wanklank van hem gehoord en hij was ook blij met onze zege.”

Met de krappe zege haalde Been voorlopig zijn gelijk, wist ook de trainer zelf. „Want als we hier hadden verloren, had ik natuurlijk van iedereen te horen gekregen dat ik Makaay had moeten opstellen.” Feyenoord leidt met FC Twente, NAC Breda en FC Utrecht in de eredivisie en is als enige ploeg nog zonder een tegendoelpunt.

Vooral in aanvallend opzicht heeft Been zijn ideale opstelling nog niet gevonden. Hij zei er nog niet over uit te zijn wie de volgende wedstrijd tegen Roda JC speelt. Wel ontkende de oud-voetballer stellig dat hij zich bij de opstelling ook maar een beetje laat leiden door commerciële belangen. „Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik zo niet in elkaar steek”, zei Been. „Als het aan mij ligt, blijft iedereen. Ik heb alle spelers dit seizoen nog hard nodig. Hoe de clubleiding en de spelers in kwestie daarover denken, is niet aan mij. Maar ik heb geen signalen ontvangen dat iemand weg moet of weg wil.”

    • Michiel Dekker