Orkaanseizoen is nu begonnen

Het Atlantische orkaanseizoen is afgelopen weekeinde volop begonnen. Er vormden zich drie orkanen in iets meer dan een dag. Na Ana en Bill, ontstond de derde orkaan, Claudette, gisteren boven de Golf van Mexico. Het orkaanseizoen beslaat meestal de tweede helft van het kalenderjaar. De afgelopen twee maanden was nog geen storm ontstaan. In het Aziatische Taiwan, dat vorige week werd getroffen door tyfoon Morakot, kwam de hulpverlening dit weekeinde pas op gang. President Ma Ying-jeou bood zijn excuses aan voor de trage reactie van de autoriteiten – er vielen ruim vijfhonderd doden en meer dan duizend inwoners wachtten gisteren nog op hulp. Orkanen of tyfonen (de Aziatische benaming) ontlenen hun energie aan het in de loop van de zomer opgewarmde zeewater. Ook luchtvochtigheid, het temperatuurprofiel in de troposfeer, de windvariabiliteit en de afstand tot de evenaar spelen een grote rol. (AP, Reuters)