Omstreden krijgsheer Dostum is terug in Kabul

In de laatste dagen voor de presidentsverkiezingen van donderdag is in Afghanistan de spanning verder opgelopen. Gisteren keerde de omstreden Oezbeekse krijgsheer Dostum met instemming van de regering-Karzai terug uit ballingschap in Turkije. Zaterdag kwamen bij een bomaanslag bij de ingang van het NAVO-hoofdkwartier, in het centrum van Kabul, zeven mensen om het leven. De Talibaan hebben de aanslag opgeëist.

Vannacht om twaalf uur moeten de verkiezingscampagnes worden afgesloten. De terugkeer van Dostum heeft bij de Verenigde Staten en de Verenigde Naties tot grote bezorgdheid geleid. De voormalige communistische generaal speelde in 2001 een sleutelrol bij de omverwerping van de Talibaan maar wordt beschuldigd van ernstige schendingen van de mensenrechten. Naar wordt gevreesd krijgt Dostum van president Karzai een regeringspost in ruil voor de stemmen van Oezbeekse kiezers.

Bij de presidentsverkiezingen van 2004 kreeg Dostum 10 procent van de stemmen. Vorig jaar ging hij in ballingschap, na een uit de hand gelopen ruzie met een rivaal.

De aanslag van zaterdag vond plaats in een van de best beveiligde delen van het land. Een vrachtauto vol explosieven kwam langs twee controleposten tot vlakbij de ingang van de NAVO-basis en het ministerie van Transport. Aan dezelfde straat liggen ook het presidentiële paleis en de Amerikaanse ambassade, het eigenlijke doelwit, aldus de Talibaan. De zeven slachtoffers waren Afghanen. Er vielen ruim 90 gewonden. Door de hoge beschermingsmuur en een wal van grote zandzakken (hesco’s) bleef de schade voor de NAVO beperkt.

Het geweld houdt ook elders in Afghanistan aan. Vijf Britse militairen kwamen dit weekeinde om door bermbommen. Het aantal gesneuvelde Britten is nu 204. (AP, Reuters)

Achtergronden: nrc.nl/afghanistan