Obama neigt naar compromis in zorg

Amerikaanse functionarissen hebben dit weekeinde laten doorschemeren dat president Obama bereid is tot een belangrijke aanpassing van zijn plannen voor een hervorming van het zorgstelsel.

In het debat over de zorghervorming is de sociale tweestrijd in de VS de afgelopen weken hoog opgelaaid. In een concessie aan conservatieve tegenstanders zou de regering nu bereid zijn de ‘publieke keuze’ op te geven.

Deze behelst dat burgers in plaats van een particuliere verzekeraar ook de mogelijkheid krijgen om een ziektekostenverzekering van de overheid te kiezen. De regering hoopt dat dit staatsalternatief tot meer concurrentie op de verzekeringsmarkt leidt, waardoor de premies dalen.

De regering zou nu willen bekijken of hiervoor in de plaats verzekeringscoöperaties kunnen komen die een startkapitaal van de overheid krijgen en vervolgens bestuurd en gecontroleerd worden door hun leden.

In zijn wekelijkse radiopraatje riep Obama de Amerikanen zaterdag op in het zorgdebat „hun toon te matigen”. Later op de dag zei hij in Colorado tijdens een openbaar optreden in campagnestijl dat „de publieke keuze, of we deze nu krijgen of niet, niet de kern van de zorghervorming is. Het is maar een splinter ervan, een aspect.”

Obama’s minister van Volksgezondheid, Kathleen Sebelius, bevestigde gisteren vervolgens in een televisie-interview dat de regering bereid is naar verzekeringscoöperaties te kijken. „Er moet een concurrent komen voor de particuliere verzekeraars. Dat is de kern.”

Later op de dag lieten woordvoerders van het Witte Huis echter weten dat er „niets veranderd” is in het standpunt van Obama en dat hij nog steeds de voorkeur geeft aan de ‘publieke keuze’. (AP)

Reportage zorg VS: pagina 5