'Nothing Personal' wint prijs Locarno

De Nederlandse film Nothing Personal van regisseur Urszula Antoniak is in de prijzen gevallen op het filmfestival van Locarno. De film ontving de prijs voor de beste debuutfilm. Hoofdrolspeelster Lotte Verbeek (Venlo, 1982) kreeg de onderscheiding voor beste actrice.

Het Engels gesproken Nothing Personal gaat over een vrouw die in Nederland alles achterlaat en in Ierland een zwerversbestaan gaat leiden. Daar komt ze in contact met de oudere Martin (de Ierse acteur Stephen Rea) die eveneens heeft gekozen voor een leven van eenzaamheid. De vrouw gaat tegen betaling klusjes voor de man uitvoeren, onder voorwaarde dat er geen sprake zal zijn van persoonlijk contact; een afspraak die steeds meer onder druk komt te staan.

Het scenario werd geschreven door regisseur Antoniak, die eerder voor televisie onder meer Bijlmer Odysee maakte. Antoniak studeerde af aan zowel de Poolse als de Nederlandse Filmacademie. Nothing Personal wordt dit najaar in de Nederlandse bioscoop verwacht.

De Gouden Luipaard, de belangrijkste prijs van het festival, ging naar She, A Chinese van de in Londen woonachtige Chinese regisseur Xiaolu Guo. De film gaat over een jonge vrouw die vanuit de Chinese provincie naar Londen trekt in de hoop op een beter leven. Volgens de gezaghebbende Neue Zürcher Zeitung had de film van Antoniak echter moeten winnen, als ,,de mooiste film die in competitie is vertoond” en een film met een „zeldzame zeggingskracht”. Andere journalisten zijn het daarmee eens: Nothing Personal ontving tevens de prijs van de internationale filmkritiek. Ook de jongerenjury van Locarno riep Nothing Personal uit tot beste film. Het vakblad Variety prijst de acteerprestatie van Verbeek. Ze weet een ,,verraderlijke, weinig ontwikkelde rol” toch aantrekkelijk vorm te geven.

Het filmfestival van Locarno geldt als toonaangevend op het gebied van artistieke en vernieuwende cinema.