Noord-Korea versoepelt grensregime

Noord-Korea is bereid de grens met Zuid-Korea weer open te stellen voor familiebezoek, zakelijk verkeer en toerisme. Dat heeft het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA gisteren bekendgemaakt na afloop van het bezoek van een Zuid-Koreaanse zakenvrouw.

Met de versoepeling van het grensbeleid is de recentelijk opgelopen spanning tussen de twee Korea’s als gevolg van de atoomproef en de raketlanceringen enigszins afgenomen. Onlangs liet Pyongyang twee Amerikaanse journalisten vrij na bemiddeling door de Amerikaanse ex-president Bill Clinton.

De bekendmaking volgde op de ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il en de topbestuurster Hyun Jeong-eun van Hyundai Asan gisteren in Pyongyang. Huyn was vorige week naar de Noord-Koreaanse hoofdstad gereisd om de vrijlating te bepleiten van een Zuid-Koreaanse werknemer van het gemeenschappelijke industriecomplex Kaesong. De man, die sinds maart vastzat omdat hij het regime in Pyongyang beledigd zou hebben, werd donderdag vrijgelaten.

Voor het eerst in twee jaar sprak Kim Jong-il, wiens gezondheid al geruime tijd onderwerp is van speculaties, een prominent vertegenwoordiger van Zuid-Korea. De relatie tussen beide landen verslechterde mede nadat Lee Myung-bak, de nieuwe conservatieve president van Zuid-Korea , een hardere koers inzette tegen Pyongyang. In april testte Noord-Korea een raket voor de lange afstand en deed in mei een ondergrondse kernproef.

Hyundai Asan, een zelfstandige onderneming die is voortgekomen uit het grote Hyundai-concern, heeft het management in handen van Kaesong waar 39.000 Noord-Koreanen voor Zuid-Koreaanse bedrijven werken. De onderneming heeft ook het monopolie op het grensoverschrijdende toeristenverkeer naar Noord-Korea.

De relatie tussen beide landen is door de beperkte opening van de grens niet ontdooid. Vandaag beginnen de VS en Zuid-Korea aan een jaarlijkse militaire oefening. Noord-Korea zegt „genadeloos terug te zullen slaan” als de landen sancties tegen het communistische land ten uitvoer brengen.

Pyongyang dreigde ook met het inzetten van nucleaire wapens als het land wordt uitgedaagd. „Als de Amerikaanse imperialisten en Zuid-Korea dreigen met atoomwapens, dan zal het (Noord-Korea) terugslaan met atoomwapens”, aldus een verklaring van het Noord-Koreaanse leger. (Reuters, AP, AFP)