Negentien doden bij aanslag Ingoesjetië

Bij een zelfmoordaanslag in Nazran, de grootste stad van de Russische deelrepubliek Ingoesjetië, zijn vanochtend zeker negentien mensen om het leven gekomen en raakten minstens zeventig anderen gewond. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

De aanslag was de dodelijkste in maanden op de noordelijke Kaukasus, de onrustige regio in het zuiden van Rusland die bestaat uit zeven deelrepublieken met een zekere mate van autonomie.

Volgens een woordvoerder van de Ingoesjeetse deelregering ramde een busje in de ochtend het hek van het politiebureau en kwam vervolgens op de binnenplaats tot ontploffing. Agenten zouden zich daar op dat moment juist hebben verzameld voor het ochtendappèl. De woordvoerder sprak van een „zeer krachtige explosie”. Het politiebureau, enkele politiewagens en omliggende gebouwen zouden zwaar beschadigd zijn geraakt.

Volgens een onderzoeker van het Openbaar Ministerie bevonden zich onder de gewonden zeker negen kinderen. De bestuurder van het busje zou eveneens om het leven zijn gekomen.

Het geweld op de noordelijke Kaukasus neemt de laatste tijd scherp toe, ondanks herhaalde verklaringen van Moskou dat het de situatie onder controle heeft. De Russische regering schrijft het geweld toe aan separatisten en islamitische fundamentalisten, maar analisten wijzen op armoede, corruptie en de terreur van de lokale overheden als oorzaken van het geweld. (AFP, Reuters)