N-Korea opent grens met zuiden

Noord-Korea opent de grens met Zuid-Korea voor Zuid-Koreaanse toeristen en familieontmoetingen. Dat heeft het Noord-Koreaanse persbureau KCNA gisteren gemeld in een gezamenlijke verklaring van beide landen. Formeel zijn de twee landen nog in oorlog, ook al eindigden de militaire gevechtshandelingen in 1953.

De grens ging vorig jaar december dicht. Twee wegen kruisen de grens. Eén loopt naar een industrieterrein waar Zuid-Koreaanse fabrieken staan. De andere weg, langs een toeristische trekpleister, was al langer gesloten.

De verklaring volgt op een ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il en de topvrouw van het Zuid-Koreaanse industrieconglomeraat Hyundai, Hyun Jeong-eun. Hyundai heeft een grote fabriek aan de grens, die voor Noord- Korea een belangrijke inkomstenbron is.

Voor het eerst in twee jaar sprak Kim een prominent figuur uit Zuid-Korea. De relatie tussen beide landen verslechterde nadat in Zuid-Korea de conservatief Lee Myung-bak tot president werd gekozen. Ook deed Noord-Korea in april een rakettest en in mei een kernproef.

De relatie tussen beide landen is door de beperkte opening van de grens niet ontdooid. Vandaag beginnen de VS en Zuid-Korea aan een jaarlijkse militaire computersimulatie. Noord-Korea zegt „genadeloos terug te zullen slaan” als de landen sancties tegen het communistische land ten uitvoer brengen. ‘Als de Amerikaanse imperialisten en Zuid-Korea dreigen met atoomwapens, dan zal het (Noord-Korea) terugslaan met atoomwapens’, aldus een verklaring van het Noord-Koreaanse leger. (Reuters, AP, AFP)