Mexico ontslaat 1.100 douanebeambten in strijd drugssmokkel

MEXICO-stad. Mexico heeft 1.100 douanebeambten ontslagen op vliegvelden en bij de landsgrenzen in een poging corruptie te bestrijden waardoor tonnen aan drugs en wapens het land zijn binnengelaten. Dat heeft de Mexicaanse krant Reforma gisteren bekendgemaakt. Bronnen bij de douane verklaarden dat de contracten niet zijn verlengd als onderdeel van een plan tot modernisering. Een nieuwe lichting van 1.470 agenten zal de ontslagen beambten vervangen. Militairen hebben intussen de controle bij de grens van Ciudad Juarez met Texas overgenomen, om te assisteren bij de transitie, zo meldde de krant. Telefoontjes naar de douane werden niet beantwoord. Het ministerie van Financiën, die over de douane gaat, weigerde commentaar. Mexico`s rivaliserende drugsbendes zijn verwikkeld in een oorlog over de controle over de lucratieve drugsmokkelroutes naar de Verenigde Staten. Meer dan 13.000 mensen, voornamelijk leden van drugsbendes, politieagenten en militairen zijn in de drugsoorlog omgekomen, sinds Felipe Calderon in 2006 tot president van Mexico is benoemd.