Losgeld geëist voor verdwenen schip

Onbekenden hebben losgeld geëist voor de Arctic Sea, het onder Maltese vlag varende Finse vrachtschip met Russische bemanning dat al twee weken spoorloos is. Dat heeft de Finse politie afgelopen weekeinde bevestigd. Details wilde een woordvoerder niet geven, maar de zakenkrant FT Deutschland meent te weten dat er 1,5 miljoen dollar (1,06 miljoen euro) is geëist.

De Russische marine is sinds afgelopen woensdag met oorlogsschepen, satellieten en onderzeeërs op zoek naar de Arctic Sea. De Russen krijgen daarbij steun van de NAVO.

Het vrachtschip vertrok op 23 juni vanuit Finland, officieel met voor 1,3 miljoen euro hout aan boord. Op 24 juli zou de Arctic Sea zijn gekaapt in de Oostzee, door mannen die zich voordeden als Zweedse politieagenten.

Daarna was er op 28 juli nog radiocontact met de kustwacht toen het schip door het Kanaal voer. Een laatste radarsignaal werd ontvangen op 30 juli, ter hoogte van het Franse Brest. Het schip had op 4 april moeten aanmeren in de haven van Bejaia in Algerije.

Maar na 30 juli is de Arctic Sea op mysterieuze wijze verdwenen. Afgelopen weekend zou het schip volgens de Franse autoriteiten zijn gesignaleerd ter hoogte van de Kaapverdische eilanden, terwijl de doorgaans goed geïnformeerde Russische website SovFracht Maritime Bulletin meent te weten dat er signalen zijn ontvangen uit de Golf van Biskaje. De Kaapverdische kustwacht ontkende gisteravond contact te hebben gehad met het schip.

Zowel over de omstandigheden aan boord als de vracht wordt ondertussen hevig gespeculeerd. De Europese Commissie zei vrijdag al dat er van een gewone kaping geen sprake is, de geruchten voedend dat de Arctic Sea slachtoffer is geworden van muiterij of van een gewone overval, waar een zakenconflict de oorzaak van zou zijn.

Verder wordt wild gespeculeerd over een geheime lading, waarbij drugs en nucleair afval worden genoemd als mogelijkheden.