Limburg onderhandelt over breedbandnet

Ook Ziggo praat met de provincie Limburg over een snel en streekdekkend breedbandinternet. Eerder werd al duidelijk dat Limburg belangstelling had in een minderheidsbelang in een glasvezelnetwerk, aan te leggen door Reggefiber.

„Glasvezel is niet de enige mogelijkheid”, geeft gedeputeerde Jos Hessels (CDA, Economie) nu aan. „Dezelfde bandbreedte, honderd megabyte per seconde, kan ook bereikt worden via de kabel en via LTE, een nieuwe draadloze techniek. Ook combinaties zijn denkbaar. Mensen in de buitengebieden kunnen dan bijvoorbeeld draadloos bediend worden.”

Reggefiber, een bedrijf van zakenman Dirk Wessels en KPN, heeft al ervaring in diverse steden en de regio Eindhoven en zint op een netwerk in heel Nederland. Als Limburg doorgaat, neemt de provincie daar deel in de onderneming. Daarvoor zou 80 tot 100 miljoen euro worden gebruikt uit de opbrengst van de verkoop van het energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE.

Volgens Hessels is met Ziggo, leverancier van tv, internet en telefonie, nog niet over provinciegeld gesproken. De onderneming heeft slechts aangegeven dat ze interesse heeft in aanleg en exploitatie. Behalve Ziggo spreekt de provincie ook met een aantal kleinere bedrijven die een deel van de techniek kunnen leveren. Hessels wil Provinciale Staten dit najaar een uitgewerkt plan voorleggen.