Japan uit recessie na jaar krimp

Japan is uit de recessie geklommen. De Japans economie groeit weer, in het tweede kwartaal op jaarbasis zelfs met 3,7 procent, na vier achtereenvolgende kwartalen van krimp.

De groei kwam vooral tot stand dankzij het stimuleringsprogramma van de overheid ter grootte van 4 procent van het bbp. De overheidsinvesteringen namen in het tweede kwartaal toe met 8,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Maar ook de export groeide weer, na bijna gehalveerd te zijn, met een robuuste 6,3 procent. De particuliere consumptie steeg met 0,8 procent.

Al met al groeide de Japanse economie van kwartaal op kwartaal met 0,9 procent. De werkloosheid, die altijd met vertraging reageert op de groei, is in juni gestegen tot 5,4 procent van de beroepsbevolking, het hoogste niveau sinds zes jaar. De prijzen daalden met 1,7 procent, een nieuw deflatierecord voor Japan.

Wat de rest van Azië betreft, Hongkong meldde vorige week al dat het uit de recessie geklommen is met een groei op jaarbasis van 3,3 procent. Singapore zelfs met 20,7 procent. En China had al de toon gezet met 8 procent.

Na de bekendmaking vorige week van 0,3 procent kwartaal op kwartaalgroei in zowel Duitsland als Frankrijk, liggen de twee belangrijkste landen van Europa met Azië nu voor op de VS, die nog aldoor in recessie verkeren.

Als altijd na een diepe crisis die eerder dan voorspeld overwonnen lijkt, waarschuwen zwartkijkers nu dat de recessie zal terugkeren zodra de overheidsstimulering in de diverse landen is uitgewerkt. Bewijzen daarvoor hebben zij niet, maar optimisten ook niet voor het tegendeel. „De recessie [in Japan] is definitief achter de rug, maar of het herstel doorzet hangt af van de kracht van de export te midden van nog aldoor zwakke particuliere consumptie en investeringen”, zei Tim Gordon, Azië-econoom bij ING tegen de Britse zakenkrant Financial Times vandaag.

Op 30 augustus zijn er algemene verkiezingen in Japan, en voor het eerst sinds 1993 maakt de regerende LDP kans uit haar macht ontzet te worden. Die uitslag zal volgens Gordon van invloed zijn op de economie.