Israëliër is gekozen in Fatah-partijtop

ramallah. Uri Davis, een 66-jarige joodse Israëliër is gekozen tot de top van de Palestijnse Fatah-partij van president Mahmoud Abbas. ”Binnen het Fatah-congres was het welkom hartverwarmend en enthousiast”, zei Davis gisteren tegen de BBC. Davis, die zichzelf ”Palestijns, Hebreeuws van Joodse afkomst” noemt, is al jaren een uitgesproken criticus van het beleid van Israël, dat hij beschuldigt van apartheid. Hij is getrouwd met een Palestijnse. Als enig Israëlisch Fatah-lid wil hij de niet-Arabische bevolking vertegenwoordigen die de Palestijnse zaak steunt. De boycot van Israël moet worden opgevoerd, vindt Davis, die oproept tot een internationale campagne. Zijn Israëlische afkomst heeft volgens hem geen enkele rol gespeeld bij zijn verkiezing. ”De Fatah-beweging is een open, internationale beweging”, verklaarde Davis. ”Voorwaarde voor lidmaatschap is niet gebonden aan etniciteit, maar aan het onderschrijven van het politieke programma van Fatah.”