IJslands parlement beperkt akkoord over Icesave

Het IJslands parlement verbindt beperkende voorwaarden aan het akkoord over terugbetaling van Icesave-tegoeden waarover de IJslandse regering begin juni een overeenkomst sloot met Londen en Den Haag.

Nederland en Groot-Brittannië hebben IJsland respectievelijk 1,3 miljard euro en 2,3 miljard pond geleend zodat IJsland aan zijn verplichting kon voldoen Nederlandse en Britse Icesave-spaarders 20.887 euro te vergoederen. Volgens het akkoord van juni moet IJsland over zeven jaar beginnen met betaling van rente en aflossingen op de verstrekte leningen, waarvoor het acht jaar de tijd heeft. Deze rente en aflossingen mogen van het parlement niet hoger zijn dan 6 procent van het bruto binnenlands product van IJsland, wat neerkomt op zo’n 500.000 euro per jaar.

Op een na alle politieke partijen steunen de voorwaarden waarover de begrotingscommissie van het parlement het na langdurige onderhandelingen eens werd, zodat de Icesave-overeenkomst later deze week in het parlement vermoedelijk met ruime meerderheid wordt aanvaard.

Premier Johanna Sigurdardóttir zei afgelopen weekeinde dat de voorwaarden passen binnen de Icesave-overeenkomst met de Nederlandse en Britse regering. Bjarni Benediktsson, de leider van de grootste oppositiepartij, de conservatieve Onafhankelijkheidspartij, meent echter dat nieuwe onderhandelingen met Den Haag en Londen nodig zijn. Minister van Financiën Steingrimur Sigfusson zei geen negatieve reactie van Nederland of Engeland te verwachten. „Het is in niemands belang als IJsland door Icesave bankroet gaat”, aldus Sigfusson.

IJsland is van plan de komende zeven jaar bezittingen te gelde te maken van Landsbanki, de eigenaar van Icesave. Landsbanki ging oktober vorig jaar failliet en werd overgenomen door de IJslandse staat, die daarmee ook verantwoordelijk werd voor de vergoeding aan spaarders. De regering gaat ervan uit met de opbrengst van de verkoop van bezittingen van Landsbanki circa 75 procent van de twee leningen te kunnen aflossen. Dan resteert nog een schuld van circa 3,6 miljard euro.

IJsland behoudt zich voorts het recht voor een gerechtelijke uitspraak te vragen of de staat – zoals in het Icesave-akkoord op grond van EU-regels wordt vastgesteld – verantwoordelijk is voor terugbetaling van de garantiesom van 20.887 euro per spaarder. Als IJsland in het gelijk zou worden gesteld, moeten er nieuwe onderhandelingen komen, aldus de parlementscommissie, die voorts bepaalde dat het parlement vijf jaar de tijd krijgt om herziening van de Icesave-overeenkomst te vragen.

Een laatste belangrijke voorwaarde is dat IJsland via de rechter moet afdwingen dat de vorderingen van de staat op Landsbanki in verband met Icesave voorrang hebben boven claims van andere schuldeisers, zoals Nederlandse lokale overheden.