Hoe kan een man zó hard lopen?!

Sprinter Usain Bolt won de 100 meter op de WK atletiek in Berlijn in een wereldrecord.

De Jamaicaan wekte de indruk nóg harder te kunnen.

De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt viert zijn wereldtitel en wereldrecord op de 100 meter met veel show. (Foto AFP) Jamaica's Usain Bolt celebrates winning the men's 100m final race of the 2009 IAAF Athletics World Championships ahead of US Tyson Gay and Jamaica's Asafa Powell on August 16, 2009 in Berlin. Jamaican Usain Bolt set a new world record of 9.58 seconds in winning the final of the men's 100m at the World Athletics Championships. His time bettered his own world record of 9.69sec set in the Beijing Olympics final. AFP PHOTO / FRANCK FIFE AFP

Was het verbeelding of hield Usian Bolt gisteren bij de wereldkampioenschappen in Berlijn voor de finish van de 100 meter opnieuw in? En zou het wereldrecord van 9,58 nog scherper hebben gekund? Bolt is zo onmenselijk snel, dat alles is te verwachten.

Bij de Olympische Spelen in Peking een jaar geleden werd na Bolts wereldrecord (9,69 seconden) volop gespeculeerd of hij geen tijd onder de 9,60 had kunnen lopen als hij de laatste meters niet zijn snelheid had geminderd. Hij bolde zichtbaar uit om zijn suprematie te benadrukken. En hoe reageerde Bolt destijds? Hij lachte minzaam bij alle speculaties over futuristische tijden en grapte dat zijn dagelijkse portie nuggets hem zoveel snelheid had bezorgd.

Alsof het Jamaicaanse sprintwonder wist dat hij een jaar later in Berlijn zijn eerste wereldtitel op de sprint zou veroveren in een tijd die menselijkerwijs voor onmogelijk werd gehouden. Negen seconden achtenvijftighonderdste. Opnieuw een wereldrecord. Wat voor mens is Bolt? Van vlees en bloed, daarover bestaat geen twijfel. Maar hoe kan een man zó hard lopen? Negen seconden achtenvijftighonderdste. Dat is nauwelijks te bevatten. En toch liep Bolt die tijd. De chronometers in het Olympiastadion logen niet.

Maar waren er dan geen tegenstanders? Wel zeker. En wat voor tegenstanders. Tyson Gay, de Amerikaanse wereldkampioen van 2007, liep toch ook fantastisch. Zijn 9,71 was een prachtige tijd en een dikke verbetering van zijn persoonlijk record dat op 9,77 stond. Gay liep een vlekkeloze race, waarop hij trots mag zijn. Maar wat is het waard als in de baan naast je een machine loopt die zo getuned is dat je zelfs het onmogelijke kan verwachten. Gay deed meer dan hij kon, won zilver, maar had het daar zichtbaar moeilijk mee.

Maar net als iedereen ter wereld, zal ook hij zich afvragen wat er tegen Bolt te doen is. Het antwoord is vooralsnog simpel: niets. Op de Jamaicaan staat geen maat. En het bijzondere aan zijn optredens is steeds weer dat hij de indruk wekt nóg harder te kunnen. Maar waar is de grens? Een mens kan zichzelf toch niet voorbijlopen? Ook gisteravond leek het echt of Bolt de laatste meters relaxte. Als tegenstander om gek van te worden.

Is het talent Bolt te verklaren? Dat hij natuurlijke snelheid heeft, is intussen een open deur. Als er al een reden voor zijn supersonisch races is, is het zijn techniek, maar vooral zijn volstrekte ontspannenheid. Bolt lijkt gespeend van welke spanning dan ook; hij is voor elke wedstrijd van begin tot eind volkomen relaxed. De Jamaicaan maakt grappen, speelt met het publiek en de camera’s, neemt plaats in het startblok, start nooit als snelste, maar loopt vervolgens alsof alle duivels hem op de hielen zitten. En hij oogt niet verkrampt, zoals zijn tegenstanders die zichtbaar de kracht uit hun tenen moeten halen. Alsof Bolt even een boodschap op de hoek moet doen, zo rent hij naar de finish, waar dan vervolgens een wereldtijd opflitst. Er van uitgaande dat hij dopingvrij loopt, is zo’n prestatie nauwelijks te bevatten.

Na gisteren zal Bolts ster nog verder stijgen. Want hij is onmiskenbaar de icoon van de atletiek, met een status die noch Fanny Blankers-Koen noch Carl Lewis heeft bereikt. Bolts persconferentie voorafgaande aan de WK trok 200 journalisten. En dan moesten er nog honderden teleurgesteld worden. Dat de sprinter weinig meer te melden had dan de aanschaf van nieuwe, oranje schoenen deerde weinig aanwezigen. Dezelfde reactie ontstaat als Bolt het stadion binnenkomt. Je voelt een siddering door het publiek gaan. Iedereen erkent hem als de grootste meneer van zijn sport.

Het gevolg van Bolts recordrace gisteravond is dat hij de verwachtingen voor de 200 meter danig heeft opgeschroefd. Bij de Spelen in Peking liep hij met 19,30 het belegen wereldrecord (19,32) van Michael Johnson uit de boeken. Maar die tijd wordt in Berlijn verbeterd, dat kan niet missen. Om er getuige van te zijn, noteer maar vast in uw agenda: donderdag 20 augustus, 20.35 uur.

    • Henk Stouwdam