Hamas duldt geen uitdaging van moslimradicalen

Een extremistische groep die Hamas uitdaagde in Gaza heeft dat zwaar moeten bekopen. Het is nu weer rustig .

Hamas, de moslimfundamentalistische machthebber in de Palestijnse Gazastrook, heeft de afgelopen dagen nog eens duidelijk gemaakt geen enkele aantasting van zijn gezag te tolereren. Doelwit van een bloedige afrekening was een moslimextremistische splintergroep die ideologisch wordt geïnspireerd door het terreurnetwerk Al-Qaeda. Maar de boodschap was evengoed gericht tot Al-Fatah, de min of meer seculiere concurrentie die in juni 2007 de Gazastrook werd uitgeslagen. Sindsdien is het gezag van Fatah beperkt tot de bezette Westelijke Jordaanoever, maar de organisatie zint op hereniging van de Palestijnse gebieden onder haar leiding.

Strijders van Hamas gingen vrijdag in de aanval nadat Abdel-Latif Moussa, een 47-jarige kinderarts en de leider van de groep Jund Ansar Allah (Strijders van God), in een preek in een moskee in de zuidelijke stad Rafah de Gazastrook had uitgeroepen tot islamitisch emiraat. Bij zware gevechten bij de moskee en bij Moussa’s woning werden zeker 24 mensen gedood en 120 gewond. Ook Moussa zelf is dood. Volgens Hamas blies hij zich zaterdag op in zijn belegerde woning. Ongeveer 100 mensen zitten vast. In Rafah was het gisteren weer rustig, maar er waren nog veel gewapende Hamasstrijders op straat.

Jund Ansar Allah probeerde in juni vanuit de Gazastrook te paard een aanslag in Israël uit te voeren. De groep, die niet meer dan enkele honderden aanhangers zou tellen, kritiseert Hamas omdat het sinds januari weer een de facto staakt-het-vuren met Israël handhaaft en omdat het naar haar zin een te weinig islamitisch beleid voert op het gebied van de zeden. Zelf zou de groep eigenaars van internetcafés hebben bedreigd en hebben geprobeerd strengere kledingvoorschriften op straat in Rafah af te dwingen.

Behalve Jund Ansar Allah zijn er meer extremistische groepjes actief in de Gazastrook, zoals het Leger van de Islam, de Al-Qaeda-achtige gewapende bende van de Dogmush-clan die in 2007 de Britse journalist Alan Johnston ontvoerde en maanden gevangen hield. Tijdens het grote Israëlische offensief tegen Hamas van eind vorig-, begin dit jaar waarschuwden sommige Israëlische analisten dat eliminatie van Hamas de vrije hand zou geven aan dit soort extremisten. Jund Ansar Allah heeft vergelding aangekondigd.