Gepland zuipen, lid worden, doorzetten én word iets

De introductieweken voor nieuwe studenten zijn overal begonnen.

Hoe beleef je je studentenleven optimaal? Zeven praktische adviezen.

Illustratie Hajo Hajo

Ik dacht dat ik eeuwig vrienden zou blijven met mijn groepje van de introductieweek. De verenigingen gooiden hun deuren open en even dacht ik dat ik voor altijd daar op de sociëteitsvloer zou blijven, dat ik nooit meer nuchter zou worden. Dat de ouderejaars de meest respectabele mensen in de wereld waren: mijn helden, mijn voorbeelden – ook al wist ik dat ze nooit zouden afstuderen.

Ik dacht dat ik voor altijd in mijn studentenhuis zou blijven wonen, waar de kerstspullen het hele jaar door bleven hangen en iemand koelkasten verzamelde op de gang. Ik zou die kamer nooit verlaten, laat staan de stad, laat staan mijn studentenvereniging. Ik zou in geen duizend jaar reünist worden.

Lang dacht ik dat ik nooit mijn studie zou willen afmaken, maar gewoon ergens in een café drankjes zou gaan inschenken, mijn leven lang. Later dacht ik dat ik mijn studie gewoon nooit zou afkrijgen, dat ik mijn scriptie nooit zou inleveren.

Maar vorig jaar begon ik te denken dat het allemaal wel zou eindigen. Dat ik genoeg zou krijgen van de pizzadozen op de vloer, van het zeurende gevoel in je hoofd, van het geldgebrek. En uiteindelijk kreeg ik er genoeg van. En ik studeerde af. En verliet de stad.

Ik heb wel wat advies. Advies voor iedereen die genoeg heeft van de lieve aai over de bol en van het begrijpelijke geknik. Advies voor wie niet eerst een vragenlijst wil invullen, of een persoonlijkheidstest wil ondergaan. Advies voor wie wil horen hoe een goed studentenleven geleefd wordt. En ik kan dat weten. Want ik heb er zeven jaar voor gestudeerd.

1Word lid

Word lid van een studentenvereniging. Van zo’n zuipende massa met meer dan duizend leden. Stel het niet uit tot je tweede jaar, ‘om eerst even te kijken of het allemaal wel gaat met je studie enzo’. Want juist in het eerste jaar hebben ze je veel te bieden. Verenigingen zijn erin gespecialiseerd om je in één klap ergens thuis te laten voelen, je vrienden te laten maken en ervoor te zorgen dat je ook nog in een fantastisch huis terecht kan, middenin de binnenstad.

En ja, het is kinderachtig: tijdens de kennismakingsweken zul je urenlang op de grond moeten zitten, banale liedjes moeten zingen, uitputtende opdrachten moeten uitvoeren. Maar het is effectief. Nu ik aan mijn eerste baan ben begonnen, zou ik heel graag met mijn collega’s een uurtje op de grond liedjes willen zingen als dat zou betekenen dat we daarna een hechte groep zouden zijn, dat we daarna op elkaar konden rekenen.

Dus dan maar kinderachtig. Binnen de kortste keren heb je een groep gelijkgestemden om je heen, die net als jij met bouwpakketten van Ikea in de trein moeten en niet weten waar de beste afhaalchinees is. Laat ze maar lachen: een vereniging is een garantie voor een fantastisch eerste jaar.

2Zuip gefaseerd

Met twee sociëteitsavonden per week en een disco op vrijdag dreig je na je eerste jaar van je studie te worden geschopt. Bij de meeste universiteiten geldt namelijk een bindend studie advies: als je niet genoeg punten haalt in je eerste jaar, moet je met je studie stoppen.

Hoe vaak heb ik niet gedacht dat ik, als ik de avond ervoor om vier uur ’s nachts zwaar bezopen mijn nestje in rolde, de volgende dag wel een paar uurtjes effectief kon studeren. De volgende ochtend heb je meer kotsneigingen dan concentratie. En zo is zowel het zuipen als het studeren geen succes.

Het trucje om vereniging en studie te combineren? Het gefaseerde zuipen. Je zuipt óf je studeert. Voor en tijdens je tentamenweek, gaat er geen druppel alcohol in jou en ga je vroeger naar bed dan je moeder. In die dagen ben jij vaste klant bij de universiteitbibliotheek en slik je extra vitamines voor een verhoogde concentratie.

Als je na twee weken bikkelen je tentamens allemaal hebt gehaald, mag je weer kansloos het licht uit je ogen drinken. Voor alle niet gehaalde tentamens is de zomer geschikt: in de hele maand juli is er niets te doen op de sociëteit en kun je je herkansingsmogelijkheden maximaal benutten.

3Let op je geld

Stomverbaasd zijn al die starters die twee jaar na hun afstuderen een brief van de IB-groep krijgen. Het is niet te geloven! Ze willen het geld dat je geleend hebt tijdens je studie terughebben! Ja, je moet het terugbetalen. Echt waar. Nooit zullen ze zeggen: ‘Het is al zo lang geleden, laten we het vergeten.’ Of: ‘Je bent zo’n knappe meid geworden, hou maar.’

In het slechtste geval betaal je vijftien jaar lang 250 euro per maand terug. Elke maand! Totdat je 40 bent! Zorg er dus voor dat je niet leent voor een vakantie, en al helemaal niet voor een jarenlange zuipvakantie in een middelgrote stad in Nederland. Maar investeer het in een studie die uiteindelijk zelf ook geld gaat opleveren. Dat betaalt een stuk makkelijker terug.

4Denk aan je cv

Bij studentenverenigingen zullen ze je vragen om ‘actief’ te worden. Er moeten gala’s worden georganiseerd, feestweken in goede banen worden geleid en de introductiedagen moeten fantastisch verlopen. Daar zijn mensen voor nodig, mensen met tijd. En zolang jij gelooft dat zo’n commissie goed is voor je cv, omdat je dan ‘aantoonbare sociale vaardigheden’ en ‘organisatiecapaciteiten’ hebt, besteed je weken zo niet maanden aan de organisatie van allerhande evenementen.

Maar toen ik dit jaar begon met solliciteren, schrapte ik het merendeel van die commissies van mijn cv. Uiteindelijk staat het namelijk nogal knullig, ‘organisatie lustrum week 2009’ en ‘galacommissie 2010’.

Het bedrijfsleven ziet liever affiniteit en relevante werkervaring dan al die ongerichte organisatiedrift. Ik had mijn tijd beter kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een relevante stage te lopen, of een congres te organiseren. Daarmee onderscheid je je pas echt. Met ‘aantoonbaar sociaal vaardige’ afgestudeerden kun je de gracht dempen.

5Stop niet met je studie

In het eerste jaar vindt er een slachting plaats onder de studenten: één op de drie stopt met zijn studie. De afhakers weten niet of de studie wel geschikt voor ze is, of ze vinden het te saai. Dat het verder voornamelijk ontbreekt aan genoeg slaap voor de vereiste concentratie wordt als argument opzij geschoven.

Zolang je niet weet wat dan wel je ding is, kun je beter doorstuderen. De meesten van ons hebben nu eenmaal geen passie voor één bepaald vak. En het probleem is: dat denken we allemaal wel. Dus dwalen we over studiebeurzen, maken eindeloze studiekeuzetests, of besluiten om in godsnaam maar een half jaar te gaan trekken door Zuid-Amerika om ‘mezelf beter te leren kennen’.

Maar de kans is klein dat we in de Andes ineens onze passie vinden. Eigenlijk hebben we gewoon eventjes een jaartje verkloot. En dat doet extra veel pijn als we met al die opgedane levenservaring moeten aanschuiven in de collegebanken bij die oh zo groene eerstejaars.

Wat is er gebeurd met gewoon ouderwets doorzettingsvermogen? Een studie is nu eenmaal geen kattepis. En vooral je eerste jaar is taai: je moet je door enorme hoeveelheden saaie stof werken, veel tekst, weinig plaatjes. Eerst groente leren snijden voordat je een topkok kan worden. Maar aan de horizon bloeit hoop: tijdens je master mag je zelf vakken kiezen, projecten opzetten of stage lopen bij een bedrijf.

Ga dus, hoe uitzichtloos het ook is, gewoon met je huisgenoten mee naar de bibliotheek. Zet je telefoon uit, je koptelefoon op en houd stug vol. Ooit zal het zich uitbetalen.

6Ga naar het buitenland

Beurzen zijn er in overvloed en elke universiteit heeft een buitenlandbureau dat je kan helpen met de organisatie. Hoe fijn je vereniging, huis, vriendin of stad ook is, een semester in het buitenland is in bijna alle gevallen een fantastische ervaring. Het geeft je de kans om een nieuwe taal te leren, nieuwe mensen te ontmoeten – en je voorgoed te realiseren dat je mooie studentenstad niet het centrum van de wereld is.

De masterfase is bij uitstek geschikt voor zo’n tripje. De vakken kunnen dan daadwerkelijk een aanvulling zijn op je Nederlandse vakken en de meeste Nederlandse masters hebben een vrije keuzeruimte, die je mooi kan opvullen met een aantal specialiserende vakken in Barcelona/Parijs/Berlijn. Er is dus tijd, ondersteuning, en geld beschikbaar voor een semester in het buitenland. Het enige dat ontbreekt is jouw initiatief.

7Word iets!

Oh wat houden we van ‘breed’. Hoe breder je opgeleid bent, hoe beter. De studies waar ‘algemene’ voor staat, zijn populairder dan ooit. Want oh wee als je te specialistisch bent, wat zijn dan nog je kansen om algemeen directeur van een algemeen bedrijf in een algemene industrie te worden?

Uiteindelijk blijkt het een zwakke strategie. Mensen die alles kunnen, kunnen niets. Wees niet bang om deuren dicht te slaan. Geef richting en inhoud aan je studie door stages, keuzevakken en bijbanen in één richting te kiezen: dat levert een consistent cv op, waarmee je vastberadenheid en affiniteit kunt laten zien. Bedrijven zullen verheugd zijn met je sollicitatie.

Rosanne Hertzberger studeerde Life Science & Technology.