een weekeinde vol voetbal

AZ heeft zaterdag in Waalwijk flink aan het doelsaldo kunnen werken. Na een povere eerste helft kwam de landskampioen tegen RKC in de tweede helft op toeren en won uiteindelijk met 6-0. Mounir El Hamdaoui en Maarten Martens scoorden beiden twee keer. Trainer Ronald Koeman vond dat zijn elftal met vuur had gespeeld. „We hebben RKC lang in de wedstrijd gehouden en daardoor konden ze een paar keer gevaarlijk worden. Dat was niet goed.” Koeman vond dat zijn team in de tweede helft had laten zien hoe goed het kan voetballen. Maar hij erkende ook dat de uitslag geflatteerd was. „We moeten onze ogen niet sluiten voor de fase waarin we RKC in de wedstrijd hebben gehouden.”

Coach Steve McClaren van FC Twente was „opgelucht” na de krappe 1-0 zege op ADO Den Haag. „Ik heb gezegd dat wij met twee goals of meer de laatste tien minuten moesten ingaan om te kunnen winnen. In de slotfase kan van alles gebeuren en dat is ook gebleken. We stonden echter maar met 1-0 voor. ADO had gelijk kunnen maken, maar het is goed afgelopen voor ons.” McClaren zei tevreden te zijn over zijn ploeg. „Maar we zullen toch beter moeten worden.” Blaise N’Kufo maakte het winnende doelpunt. De clubtopscorer heeft nu 104 keer gescoord voor FC Twente.

Trainer Gertjan Verbeek van Heracles Almelo sprak na de thuisnederlaag tegen Feyenoord (0-1) van een wedstrijd met veel sentiment. Maar daarmee refereerde hij niet aan zijn mislukte dienstverband bij Feyenoord. Na muiterij in de spelersgroep moest hij de Kuip vorig seizoen na amper een half jaar verlaten. Wraakgevoelens koesterde hij gisteren echter niet. „Wedstrijden tegen Feyenoord zijn altijd mooi, omdat het een grote club is”, zei Verbeek. „Voor een speler en voor een trainer zijn dat altijd interessante duels. Dat je dan ook nog bij zo’n club hebt gewerkt, maakt het extra speciaal. Dat gevoel heb ik ook als ik tegen SC Heerenveen speel. Meer is het niet.”

Trainer Mario Been van Feyenoord erkende na de zege op Heracles dat er „veel kapitaal” bij hem op de bank zat. „Misschien moeten we er de volgende keer twee bewakers naast zetten”, grapte hij. Been doelde niet zozeer op de transferwaarde, maar op de hoge salarissen van de wisselspelers Roy Makaay, Kevin Hofland, Tim de Cler en Denny Landzaat. Het viertal is goed voor 105 interlands. Alleen Hofland mocht in de slotfase invallen. „Roy is goed met zijn reservebeurt omgegaan”, vond Been. „Ik heb geen wanklank van hem gehoord.”

Arsenal is met een vliegende start aan het nieuwe seizoen begonnen. De Londense club won de wedstrijd bij Everton met 6-1. Robin van Persie begon in de basis en bereidde twee treffers voor. Thomas Vermaelen, overgekomen van Ajax, debuteerde met een doelpunt. Francesc Fabregas (2), Nevens Denilson, William Gallas en Eduardo maakten de overige doelpunten. Chelsea nam voor eigen publiek pas in blessuretijd afstand van Hull City (2-1) door een doelpunt van Didier Drogba, zijn tweede van het duel. Liverpool maakte een valse start. De ploeg van Dirk Kuijt en Ryan Babel verloor met 2-1 van Tottenham Hotspur. Manchester United won dankzij een doelpunt van Wayne Rooney met 1-0 van Birmingham City.

Trainer Louis van Gaal van Bayern München wacht na twee competitieduels nog steeds op een zege. Bayern speelde zaterdag voor eigen publiek gelijk tegen Werder Bremen (1-1). Van Gaal debuteerde vorige week in de Bundesliga met een gelijkspel tegen 1899 Hoffenheim (1-1). De coach was na het tweede gelijkspel niet in paniek en complimenteerde zijn ploeg met het goede spel in de eerste helft. Op weg naar de kleedkamer werden de spelers echter uitgefloten door de toeschouwers. Schalke 04 won ook het tweede competitieduel onder de nieuwe trainer Felix Magath. Schalke versloeg thuis VfL Bochum met 3-0 en deelt de koppositie met VfL Wolfsburg.