De topper tussen Dzsudzsak en Suarez

PSV wint thuis met 4-3 van Ajax en brengt de achterstand terug tot een punt.

Dzsudzsak groeit met twee doelpunten en een assist uit tot man van de wedstrijd.

16-08-2009, Eindhoven. PSV - Ajax. Balazs Dzsudzsak viert zijn eerste doelpunt. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

De Nederlandse voetballiefhebber mag blij zijn dat voetballers als Balazs Dzsudzsak en Luis Suarez de eredivisie als een springplank naar de Europese top zien. De Hongaar en de Uruguayaan waren gistermiddag in het Philips Stadion in Eindhoven de grote smaakmakers bij PSV-Ajax. Zowel Dzsudzsak als Suarez scoorde twee keer in de enerverende wedstrijd die met 4-3 werd gewonnen door de thuisploeg. „Iedereen feliciteerde me na afloop. What a game! Twee doelpunten en een assist. Ik denk dat dit mijn beste wedstrijd in dienst van PSV was”, stelde Dzsudzsak. Kort daarvoor had Suarez in de catacomben van het stadion teleurgesteld vastgesteld dat drie doelpunten van Ajax genoeg hadden moeten zijn voor de overwinning. „Vorig seizoen kregen we zes doelpunten tegen en nu vier. Dat is te veel”, zei de aanvaller, die naast twee treffers ook nog een assist gaf aan Urby Emanuelson.

Dzsudzsak en Suarez, beiden 22 jaar, kwamen als onbekende talenten uit kleine voetballanden, respectievelijk uit Hongarije en Uruguay, al op jonge leeftijd naar Nederland. Na een paar seizoenen zijn ze uitgegroeid tot bepalende spelers bij PSV en Ajax. De kans dat ze binnen aanzienlijke tijd naar grote voetballanden als Engeland, Spanje of Italië vertrekken is groot. In eigen land worden Dzsudzsak en Suarez vol trots gevolgd via de televisie. Zo werd het duel tussen PSV en Ajax gisteren zowel in Hongarije als in Uruguay rechtstreeks uitgezonden.

De Nederlandse topper was vooraf door PSV als een wedstrijd bestempeld die eigenlijk niet verloren mocht worden. Bij een nederlaag zou de achterstand van de Eindhovense club op de concurrent uit Amsterdam namelijk al oplopen tot zeven punten. De formatie van Fred Rutten zocht met de drie spitsen Dzsudzsak, Ola Toivonen en Danko Lazovic de aanval. Ajax-coach Martin Jol koos opvallend voor een veel behoudender tactiek. De eenzame spits Suarez werd vanaf het middenveld gesteund Dennis Rommedahl en Urby Emanuelson.

De wedstrijd was nog geen twee minuten oud of Suarez was al het middelpunt van de feestvreugde bij Ajax. De nummer 16 strafte een blunder van PSV-doelman Andreas Isaksson, die de bal te ver voor zich uitspeelde, op koelbloedige wijze af. Suarez vierde zijn vierde seizoenstreffer op geheel eigen wijze door schietgebaartjes met zijn handen te maken. Tien minuten later leek Suarez na slecht uitverdedigen van Carlos Salcido op weg naar zijn tweede doelpunt, maar Isaksson reageerde dit keer attent op een lobje van de international uit Uruguay. „Die had ik moeten maken”, stelde Suarez achteraf.

Door de misser van Suarez bleef PSV hoop houden op een goede afloop. Na 37 minuten spelen greep de linksbenige Dzsudzsak zijn kans toen Lazovic op dertig meter van het doel van Maarten Stekelenburg door twee Ajacieden onnodig tegen de grond werd gewerkt. De Hongaarse international legde de bal neer en schoot een vrije trap knalhard langs de doelman van Ajax: 1-1. „Na de training blijf ik altijd nog een tijdje oefenen op vrije trappen”, legde Dzsudzsak later uit. „Als je de bal hard in het midden raakt, dan gaat hij zwabberen. Dat vinden keepers niet fijn.”

Dzsudzsak was nog geen twee minuten de gevierde speler bij PSV of Suarez had zijn ploeg alweer op een2-1 voorsprong gezet. De nummer 16 van Ajax controleerde een steekpass van Demy de Zeeuw, schudde André Ooijer van zich af en tikte de bal langs Isaksson. Daarmee maakte Suarez zijn 44ste competitiedoelpunt in dienst van Ajax. Zo’n anderhalf uur later verliet de aanvaller desondanks teleurgesteld het stadion. „We mogen na rust natuurlijk nooit in vier minuten tijd twee doelpunten tegen krijgen”, zei Suarez.

In de tweede helft groeide Dzsudzsak uit tot de man van de wedstrijd. In de 54ste minuut snelde de nummer 22 van PSV langs Gregory van der Wiel en Robbie Wielaert en legde hij de bal panklaar voor de geheel vrijstaande Otman Bakkal: 2-2. Vier minuten later kon Dzsudzsak zijn eigen ogen niet geloven toen een als voorzet bedoelde vrije bal over Stekelenburg in het doel zeilde. „Mijn vader had thuis voor de televisie al voorspeld dat ik zou scoren”, stelde een lachende Dzsudzsak. „Ik heb wel het gevoel dat mijn inbreng cruciaal was vandaag.”

Na een klein uur spelen waren de ogen weer even op Suarez gericht toen die aan de linkerkant van het veld met een assist op Urby Emanuelson aan de basis stond van de 3-3. PSV toonde echter opnieuw veerkracht en besliste het duel een kwartier voor tijd via een doelpunt van wederom Otman Bakkal. „We zijn nog niet daar waar we moeten zijn, maar we komen wel dichterbij”, concludeerde Rutten.

PSV had de drie punten vooral te danken aan de superdag van Dzsudzsak. Ajax bewees in het Philips Stadion dat de ploeg veel te veel afhankelijk is van de enige ster Suarez.

    • Koen Greven