de container

Leven in een studentenhuis en portretten van aankomende doctorandi Nuis, Ad

Iris Cohen is net klaar met haar master journalistiek. Ze woont al 3,5 jaar in de containers.

Die piano staat daar lekker centraal. Speel je al lang?

„Nee, nog maar een jaar. Ik wilde eigenlijk mijn hele leven al pianospelen. Bij het zien van een piano ging het echt kriebelen. Toen dacht ik vorig jaar: eigenlijk is het nooit te laat. Ik neem nu één keer per week les, en oefen bijna elke dag.”

Welke boeken liggen er op tafel?

„Dat gele boek is de Bijbel, en het blauwe boek is de Thora in het Ivriet. Die is nog van mijn vader geweest toen hij in het Israëlische leger zat.”

Kom je uit Israël?

„Ja, ik ben geboren in Eilat, in het zuiden. Mijn vader is dus Israëlisch, mijn moeder een echte Amsterdamse. Ze hebben elkaar leren kennen toen mijn moeder in een kibboets ging werken, een landbouwnederzetting in Israël. We zijn naar Nederland gekomen toen ik 5 jaar was. Ik probeer nog wel elk jaar terug naar Israël te gaan, want alle familie van mijn vader woont er nog.”

En ben je gelovig?

„Nee, dat niet. Ik lees de Bijbel puur uit nieuwsgierigheid. En ik vind het bijzonder om de Nederlandse versie te vergelijken met het origineel in het Ivriet.”

Maite Vermeulen

Om het groeiend tekort aan studentenwoningen op te lossen, bouwen woningbouwcorporaties in verschillende gemeenten zeecontainers om tot woonruimten. In deze korte serie worden bewoners van containerwoningen geïnterviewd.