Crisis zorgt voor groei studenten

Het aantal eerstejaarsstudenten dat zich bij een universiteit heeft aangemeld, stijgt sterk. Tot nu toe hebben zich meer dan 56.000 nieuwe studenten aangemeld, ten opzichte van 45.000 vorig jaar. Dat heeft de vereniging van universiteiten VSNU vanmiddag gemeld.

Het aantal aanmeldingen is niet hetzelfde als het aantal inschrijvingen. Zo begonnen er vorig jaar van de 45.000 mensen uiteindelijk 38.687 aan een nieuwe studie. Wel verwacht een VSNU-woordvoerder dat ook het aantal inschrijvingen dit jaar fors stijgt. Populaire universiteiten zijn Amsterdam (UvA), Groningen en Maastricht.

De VSNU verklaart het toegenomen aantal aanmeldingen door de economische crisis. Jongeren willen volgens de universiteitenvereniging langer doorleren omdat ze weinig kans maken op de arbeidsmarkt. De universiteiten verwachten grote organisatorische en financiële problemen door de toename van het aantal studenten. Een van de problemen is dat de financiering is gebaseerd op studentenaantallen van 2007. Ze roepen minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) op om daar wat aan te doen.

Ruim een week geleden bleek dat ook het aantal aanmeldingen in het hbo sterk was gestegen, met 18 procent. Voor een deel kon deze stijging worden verklaard doordat toekomstige studenten zich vanaf dit studiejaar kunnen aanmelden bij meer dan één hogeschool. Maar volgens voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad verklaart dat niet de hele stijging.