China beëindigt goede reeks van volleybalsters

Aan de reeks overwinningen van de Nederlandse volleybalsters in de World Grand Prix is in de laatste groepswedstrijd in Hongkong een einde gekomen. De ploeg van bondscoach Avital Selinger leed gisteren in het duel met China de eerste nederlaag: 1-3. De setstanden waren 25-21, 25-22, 21-25 en 25-21.

De laatste groepwedstrijd was niet meer van belang, want Nederland had zich al geplaatst voor de finaleronde, komende week in Tokio. Nederland, dat het prestigieuze toernooi in 2007 won, moet het opnemen tegen Brazilië, China, Rusland, Duitsland en Japan. Na het missen van de Olympische Spelen wacht het volleybalteam nu weer een krachtmeting met de internationale top.

De ploeg van bondscoach Avital Selinger won in Hongkong de duels met Polen en de Dominicaanse Republiek. Tegen China startten Kim Staelens, Manon Flier, Alice Blom, Debby Stam, Ingrid Visser, Caroline Wensink en Janneke van Tienen in de basis. Vanaf het begin zette China Nederland zwaar onder druk, waardoor het team te gehaast ging spelen en te veel fouten maakte. Selinger probeerde het tij te keren door in de eerste twee sets diverse wissels toe te passen, maar die hadden geen effect. China nam een 2-0 voorsprong.

„Het duurde een tijdje voordat we in ons ritme kwamen”, zei Selinger na afloop. „We hadden moeite met hun snelheid. Als je zo veel wint, gaan sommige speelsters te veel vooruitkijken in plaats van zich te concentreren op de wedstrijd.”

In de derde set ging Manon Flier voorop in de strijd door meteen met haar service te scoren. De aanvoerster, goed voor 24 punten, zweepte met haar goede spel haar teamgenoten op en Nederland verkleinde de achterstand tot 1-2. Ook in de vierde set begon Nederland goed en kwam op een 5-2 voorsprong. Maar de ploeg slaagde er niet in die lijn door te trekken. Aangemoedigd door 10.000 fans herstelde China zich en bepaalde de eindstand op 3-1.

„Verliezen hoort ook bij het spel”, was het nuchtere commentaar van Selinger. „Maar goed, je leert meer van een nederlaag dan van een overwinning.” Nederland werd wel groepswinnaar in Hongkong, want China verloor eerder van Polen. Dankzij een beter puntengemiddelde kregen de volleybalsters de winstpremie uitgekeerd. Nog voordat de finaleronde van de World Grand Prix is begonnen, hebben de volleybalsters daardoor al ruim 70.000 euro bij elkaar gespeeld.

De Nederlandse volleyballers hebben zich niet weten te plaatsen voor het WK van 2010. Nederland verloor gisteren het laatste kwalificatieduel met 3-1 van Bulgarije. (ANP)