Britse regering wil bonussen beperken

De Britse regering wil desnoods via wetgeving voorkomen dat banken werknemers die te grote risico’s nemen belonen met hoge bonussen. Tot woede van Britse belastingbetalers keren diverse banken weer miljoenenbonussen uit terwijl de Staat nog niet zo lang geleden voor tientallen miljarden steun moest bieden om banken te redden.

Minister van Financiën Alistair Darling zei afgelopen weekeinde in een interview met de Sunday Times dat hij de wetgeving wil aanscherpen en eventueel nieuwe wetten invoeren om salarissen en bonussen van Britse bankiers aan banden te leggen.

„Consumenten zijn met recht bezorgd”, zei Darling. „Belastingbetalers hebben banken en feitelijk het hele bancaire systeem geholpen. Mensen willen er zeker van zijn dat we niet weer in dezelfde situatie belanden.” Hoe eventuele wetgeving eruit moet zien, wilde Darling niet zeggen. Ook over de maximale hoogte van de bonussen wilde hij niets kwijt.

Dit weekeinde werd bekend dat Barclays tot 30 miljoen pond aan welkomsbonussen wil uitkeren om vijf handelaren weg te kopen bij concurrent JP Morgan. Toezichthouder FSA had dat soort premies juist aan banden gelegd.

De Britse overheid heeft in de kredietcrisis fors moeten ingrijpen in de bancaire sector. Northern Rock en Bradford & Bingly werden genationaliseerd, Royal Bank of Scotland en Lloyds kregen miljardensteun.

Vorige week nog publiceerde de Britse financiële toezichthouder FSA nieuwe richtlijnen voor het bonusbeleid bij banken. Volgens die richtlijnen zouden bankiers meer voor goede prestaties op de langere termijn beloond moeten worden.

Politici zijn bang dat banken zich niets van deze richtlijnen aantrekken. Tussen december en april kregen Britse bankiers 7,6 miljard pond sterling (8,8 miljard euro) aan bonussen, aldus de krant The Sunday Telegraph.