Bloederige Elektra in Spanga

Opera Elektra van R. Strauss door Opera Spanga. Gezien: 15/8 Spanga. Herh.: 18, 20, 22, 24, 26/8. Inl.: www.operaspanga.nl****

Corina van Eijk viert in Spanga het 20-jarig jubileum van haar eigenzinnige en vaak hilarische operavoorstellingen in het Friese weiland met Richard Strauss’ Elektra. De opera over de bloedige nasleep van de Trojaanse oorlog – een van de gewelddadigste aller tijden – jubileert ook: de première was een eeuw geleden in Dresden.

In de half open tent van ‘het Verona van Weststellingwerf’ wordt het grote repertoire niet geschuwd. Ook Aida en Rigoletto kwamen aan bod. Maar altijd op de Van Eijk-wijze: met humor, vrijmoedige seks, video en film. Mozarts Don Giovanni verscheen er al eens als vrouw: Donna Giovanna.

Spanga ontworstelde zich al snel aan het altijd epaterende Friese weiland met klepperende ooievaars. Dit jaar lijkt zelfs de typische Van Eijk-aanpak niet meer essentieel. Elektra is een goede gewone voorstelling, zij het met relatief geringe middelen uitgevoerd op een curieuze locatie.

Deze Elektra staat in de traditie van de moderne regie in Nederland, in 1977 bij de Nederlandse Opera begonnen met de verpletterende Elektra van regisseur Harry Kupfer. Het huis van Agamemnon was daar een slachthuis met bloederige karkassen van beesten.

Ook de mensen slachten elkaar af: Klytemnestra vermoordt haar man Agamemnon, die ooit hun dochter Iphigeneia wilde offeren voor gunstige wind richting Troje. Elektra wil haar vader wreken door de dood van haar moeder en haar minnaar Aegisthos. Die moorden worden volvoerd door haar broer Orestes. Daarna kan ook Elektra alleen nog sterven.

Bloeddoorlopen is de scène in Spanga: overal dode beesten en bakken met bloed. Klytemnestra, in een gouden jurk met bloedkoralen, maakt die met weggesmeten Campari’ s nog roder. In de vertolking van Klara Uleman is ze een meelijwekkend loeder, in de stijl van Absolutely Fabulous. Als toppunt van dronken liederlijkheid steekt ze een sigaret op, het ergste dat je tegenwoordig kunt doen!

Het is het enige grapje van Van Eijk in een goed gezongen bloedserieuze voorstelling met een toch nog vaak volumineuze orkestklank, waarin soms het Strauss-raffinement niet ontbreekt. Maaike Widdershoven is als Chrysothemis een minder teerhartige zuster van Elektra dan gebruikelijk.

Francis Broekhuizen, de indrukwekkende Elektra in Spanga, vereenzelvigde zich op de première tierend, maar ook roerend, met haar extreem-tragische personage. Ze was na afloop in tranen.